PVV eist voor volgend jaar daling van aantal immigranten

De PVV-fractie in de Tweede Kamer op een archieffoto uit maart 2009. Foto NRC / Roel Rozenburg

De instroom van niet-westerse immigranten moet in 2012 minder zijn dan in 2010, toen het kabinet aantrad. Dat eist de PVV, zo zei Kamerlid Sietse Fritsma vanavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Vorige week zei Fritsma dat de steun van de PVV aan het kabinet afhankelijk is van de resultaten die minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) volgend jaar boekt, zonder daarbij aan te geven op welke resultaten hij doelde. NRC Handelsblad onthulde begin deze maand op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de immigratie in Nederland het hoogste niveau in tien jaar heeft bereikt.

Tijdens een debat over de begroting van Asiel en Immigratie onderstreepte Fritsma dat de dalende trend volgend jaar moet zijn ingezet. Hij hoopt dat de kabinetsmaatregelen om onder meer gezinsmigratie te verminderen dan hun vruchten afwerpen.

Oppositie verwijt PVV onduidelijkheid over eis daling

De oppositie eiste meer duidelijkheid van Fritsma. “Met welk percentage moet de instroom dan precies zijn afgenomen?”, wilde GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi weten. “Is de heer Fritsma tevreden als het aantal immigranten met slechts één is afgenomen?”, vroeg D66’er Gerard Schouw. Beiden wezen erop dat PVV-leider Geert Wilders bij de presentatie van het kabinet een halvering van het aantal niet-westerse immigranten beloofde.

Fritsma antwoordde dat halvering nog steeds de doelstelling is, maar dat die pas aan het einde van de kabinetsperiode moet zijn gehaald. Voor volgend jaar moet er alleen sprake zijn van een daling ten opzichte van 2010.

Het is voor de eerste keer dat de PVV voor binnen deze kabinetsperiode een “controleerbare doelstelling” formuleert, zegt onze politiek redacteur Derk Stokmans:

“De eis is serieus, maar niet gekwantificeerd, hoewel het wel voor het eerst is dat de PVV zegt dat er voor het einde van deze periode concreet iets moet gebeuren.”

Volgens Stokmans zal het immigratiecijfer van volgend jaar van groot belang zijn voor de stabiliteit van de gedoogcoalitie:

“Als de PVV problemen wil op het dossier immigratie kunnen ze die nu al maken, maar blijkbaar vinden ze dat nu niet in hun eigen belang. Het kan echter heel goed dat ze wel problemen gaan maken als bijvoorbeeld door nieuwe immigratiecijfers hun geloofwaardigheid in het geding komt.”