Politie New York ontruimt kamp Occupy Wall Street

Caption: In this image made using a cell phone, Occupy Wall Street protesters are ordered to leave Zuccotti Park, their longtime encampment in New York, early Tuesday, Nov. 15, 2011. At about 1 a.m. Tuesday, police handed out notices from the park's owner, Brookfield Office Properties, and the city saying that the park had to be cleared because it had become unsanitary and hazardous. Protesters were told they could return, but without sleeping bags, tarps or tents. (AP Photo/Karly Domb Sadof)
Caption: In this image made using a cell phone, Occupy Wall Street protesters are ordered to leave Zuccotti Park, their longtime encampment in New York, early Tuesday, Nov. 15, 2011. At about 1 a.m. Tuesday, police handed out notices from the park's owner, Brookfield Office Properties, and the city saying that the park had to be cleared because it had become unsanitary and hazardous. Protesters were told they could return, but without sleeping bags, tarps or tents. (AP Photo/Karly Domb Sadof) Occupy Wall Street-demonstranten verlaten het Zucotti Park in New York. Foto AP / Karly Domb Sadof

De politie in New York is begonnen met het ontruimen van het kamp van de Occupy Wall Street-beweging in het Zucotti park in het financiële district van de stad.

Dat laten demonstranten tegenover persbureau Reuters weten. Vanochtend vroeg verzamelden honderden politieagenten bij het park waar de beweging al sinds 17 september verblijft. Burgemeester Michael Bloomberg heeft de betogers opgeroepen om het park “tijdelijk te verlaten” en hun kampement af te breken. De demonstranten mogen terugkeren naar het park maar mogen er geen kamp bouwen.

Volgens politiewoordvoerder Paul Browne, zijn de meeste demonstranten vertrokken, meldt persbureau AP. Een persoon werd gearresteerd.

De Occupy Wall Street-beweging protesteert tegen het Amerikaanse financiële systeem dat volgens hen alleen bedrijven en de rijken verrijkt. De demonstraties van de beweging verspreidde zich wereldwijd en leidde in sommige steden, zoals Rome, tot hevige rellen (overzicht van de protesten tot nu toe)

In Oakland vond gisteren ook een ontruiming plaats van een Occupy-kampement. De demonstranten keerden echter al vrij snel daarna terug: