'Philips wist van omkoping in Polen'

Philips Medical Systems in Eindhoven heeft volgens het Nederlandse OM een „duidelijke en actieve” rol gespeeld in een omvangrijk omkopingsschandaal in Polen. Dat blijkt volgens de NOS uit een proces-verbaal dat zou zijn opgesteld na een rechtshulpverzoek van de Poolse autoriteiten in Nederland.

In Polen staan drie ex-medewerkers van Philips terecht voor omkoping. De drie zouden ziekenhuisdirecteuren steekpenningen hebben betaald om dure scanapparatuur aan Poolse ziekenhuizen te kunnen verkopen. In totaal zou er ongeveer 760 duizend euro zijn betaald.

Philips Medical Systems heeft tot nu ontkend geweten te hebben van de omkoping. De drie medewerkers werkten voor Philips Polska, dat werd aangestuurd door een Philips-vestiging in Hamburg.

Volgens de NOS wijst onderzoek van het Nederlandse OM echter op het tegendeel. Op het verzoek van de Poolse autoriteiten heeft het OM drie Nederlandse Philips-medewerkers gehoord, onder wie de topman van Philips Medicare Benelux. Volgens een proces verbaal, dat wordt geciteerd door de NOS, komt uit de verhoren een „duidelijke of actieve betrokkenheid van Philips Medical Systems Nederland B.V. naar voren die het naar Nederlandse maatstaven de status van verdachte toekent”.

Philips zegt in een reactie niet bekend te zijn met deze citaten en ontkent met klem geweten te hebben van de omkoping. Het concern wijst er op dat het OM geen vervolging heeft ingesteld tegen de medewerkers of het concern.