Philips Nederland wist van corruptie in Polen

Philips heeft een „duidelijke en actieve” rol gespeeld in het Poolse corruptieschandaal volgens het ministerie van Justitie. Dat meldt de NOS op basis van het proces-verbaal dat is opgesteld na een rechtshulpverzoek van de Poolse autoriteiten. Drie Nederlandse Philipsmedewerkers zijn door het OM verhoord. Daaruit komt „een duidelijke of actieve betrokkenheid van Philips Medical Systems Nederland B.V. naar voren die het [bedrijf] naar Nederlandse maatstaven de status van verdachte toekent”, citeert de NOS. Polen verdenkt Philips-medewerkers van het omkopen van ziekenhuisdirecteuren. In ruil voor smeergeld, in totaal ongeveer 12,5 miljoen euro, zouden die apparatuur van Philips aanschaffen. Woensdag start in het Zuid-Poolse Katowice een proces tegen twee Poolse ex-topmannen van Philips en een groot aantal ziekenhuisdirecteuren. (Novum)