Onze liefde is niet tweederangs

Een lesbisch stel trouwde vorig jaar in Gorinchem. Eén trouwambtenaar konden ze niet kiezen. Die trouwde alleen hetero’s. „Dat is toch te bizar voor woorden.”

Nederland, Gorinchem, 12-11-11 Lesbisch stel Hanneke Felten en Renate Hukema. © Foto Merlin Daleman
Nederland, Gorinchem, 12-11-11 Lesbisch stel Hanneke Felten en Renate Hukema. © Foto Merlin Daleman

Op de gang in hun flat in Gorinchem hangt een foto van hun bruiloft. Hanneke Felten (29) en Renate Hukema (32), stralend in hun lange witte jurken, met hun armen om elkaar heen. Gelukkig kan dit sinds tien jaar in Nederland, zeggen ze. Maar waarom kan het ook nog steeds dat trouwambtenaren homoseksuelen discrimineren, zoals in hun gemeente? Stel dat er een ambtenaar zou zijn die openlijk weigert huwelijken te voltrekken van christenen, Marokkanen of gehandicapten. „Dan stond het hele land op z’n kop”, zegt Hukema.

Zijn jullie zelf geweigerd door een trouwambtenaar?

Felten: „Toen ik het gemeentehuis belde dat we wilden trouwen, werd er gezegd: er is één ambtenaar die jullie niet kunnen kiezen; die trouwt geen homokoppels. ‘Dat vinden wij heel vervelend’, zeiden ze ook.”

Hukema: „Er was zelfs een boekje met informatie over alle trouwambtenaren. Bij die mevrouw stond: ‘trouwt alleen hetero’s’.”

Felten: „Dat is toch te bizar voor woorden. Het lijkt wel Zuid-Afrika in de jaren tachtig!”

Hukema: „We hebben bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar we hebben de trouwambtenaar niet benaderd. Het gaat niet om haar persoonlijk. Waar het om gaat is dat de overheid dit faciliteert.”

Homoseksuelen kunnen in elke gemeente trouwen, wat maakt het uit dat niet iedere ambtenaar dat doet?

Felten: „Dat is het standaard argument: je kunt toch trouwen, wat zeur je nou. Maar elke ambtenaar treedt op namens de overheid. Mijn overheid ziet mij blijkbaar als tweederangs burger.”

Hukema: „Het gaat om de openheid waarmee het gebeurt.”

Felten: „Een overheid die zulke discriminatie toestaat, is toch niet, hoe noem je dat …?”

Hukema: „Geloofwaardig.”

Felten: „Hoe kan de overheid nog optreden tegen discriminatie elders?”

Het homohuwelijk wordt wel vergeleken met euthanasie. Het kan, maar niet elke arts hoeft het te doen.

Felten: „Sinds wanneer is er een apart ‘homohuwelijk’? Volgens de wet is er één burgerlijk huwelijk. Het is niet zo dat artsen met gewetensbezwaren een groep mensen afwijzen, ze wijzen een specifieke medische handeling af. ”

Hukema: „Artsen zijn geen ambtenaren die de wet uitvoeren. Zij vertegenwoordigen niet de overheid.”

Felten: „Ik vind het trouwens naar dat onze liefde wordt vergeleken met euthanasie en abortus.”

Maar die ambtenaar kan er toch niks aan doen dat de wet veranderd is?

Hukema: „Die buitengewone ambtenaren [van de burgerlijke stand] zijn voor hun inkomen niet afhankelijk van deze baan. Als de wet verandert op een manier waardoor jij je werk niet meer leuk vindt, moet je misschien iets anders gaan doen. Er wordt nu net gedaan alsof wíj niet tolerant zijn.”