Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

NRC-artikelen kopen bij de digitale sigarenwinkel

NRC Media gaat als eerste Nederlandse uitgever gebruik maken van Google One Pass en Google Checkout. Daarmee kun je straks op eenvoudige wijze losse artikelen kopen uit NRC Handelsblad.

Stel: je hebt (nog) geen abonnement op NRC Handelsblad, maar koopt wel regelmatig een los exemplaar van de krant. Bijvoorbeeld voor die grote primeur of de column van Bas Heijne. Binnenkort hoef je dan niet meer naar de sigarenwinkel, want vanaf begin volgend jaar zijn losse artikelen uit de krant digitaal te koop op nrchandelsblad.nl.

NRC Media gaat namelijk als eerste Nederlandse uitgever gebruik maken van Google One Pass, in combinatie met Google Checkout. Dit is een systeem waarmee je op eenvoudige wijze kleine betalingen kunt doen.

Het werkt net zo simpel als de aanschaf van een app op een smartphone of tablet: je hoeft alleen maar eenmalig je betalings- en adresgegevens in te voeren. Daarna kun je met een simpele druk op de knop voortaan losse artikelen en kranten kopen.

Een voorproefje valt al te zien op Villamedia.nl, de eerste site in Nederland die van het betalingssysteem gebruikmaakt. Op de site kun je losse achtergrondartikelen uit het journalistieke magazine kopen voor 0,39 cent per stuk.

Het is de bedoeling dat de complete inhoud van NRC Handelsblad op nrchandelsblad.nl beschikbaar komt. Niet als replica van de krant, zoals we nu al doen met onze apps en digitale editie, maar als een volwaardige en gebruiksvriendelijke website (lees hier meer)

Welke artikelen kun je straks kopen op nrchandelsblad.nl?

Artikelen uit NRC Handelsblad van die dag, maar ook uit eerdere edities. Ook het archief wordt zo goed mogelijk doorzoekbaar gemaakt. Het is ons streven om begin volgend jaar alle krantenverhalen tot 1992 op deze manier toegankelijk te maken

Wat gaan die losse artikelen kosten?

Dat is nog niet duidelijk. De prijs zal fluctueren, mede afhankelijk van de lengte van het artikel.

Als je een artikel hebt gekocht, kun je het dan meerdere keren lezen? En waar worden ze opgeslagen?

Eenmaal aangeschaft zijn de artikelen blijvend te lezen. Ze blijven toegankelijk via je Google Checkout-pagina. Daarnaast komt er op termijn een plek op nrchandelsblad.nl waar aangeschafte artikelen worden opgeslagen.

Waarom betalen via Google en niet met bijvoorbeeld Ideal?

Bij Ideal zijn de transactiekosten vele malen hoger en zijn kleine bedragen niet goed af te rekenen. Daarnaast is het voordeel dat straks veel meer sites van dit systeem van Google gebruik zullen maken. Zo heeft Google internationaal overeenkomsten gesloten met uitgevers als Media General, Axel Springer en Nouvel Observateur’s publisher voor het gebruik van het platform. Andere Nederlandse uitgevers zullen ongetwijfeld volgen.

Daarnaast hebben al zeer veel internetgebruikers een Google-account.

Ik heb al een (digitaal) abonnement. Moet ik dan ook betalen voor artikelen op nrchandelsblad.nl?

Voor abonnees zijn alle artikelen gratis.

Wordt het ook mogelijk om losse artikelen aan te schaffen in de iPhone en iPad-app?

Nee, in eerste instantie niet. Wel is en blijft het mogelijk om een los exemplaar aan te schaffen via deze app. Duizenden mensen hebben al een digitaal abonnement op NRC Handelsblad, waarmee de krant te lezen is op pc, laptop, smartphone en tablet.


Wat is straks het verschil tussen nrc.nl en nrchandelsblad.nl?

nrc.nl blijft de gratis site voor het belangrijkste nieuws met snelle duiding, het beste van het web en blogs van NRC-redacteuren. Op nrchandelsblad.nl komen artikelen - achtergronden, analyses, reportages, interviews - uit NRC Handelsblad. Zo lees je op nrc.nl een ankeiler (samenvattend bericht) van een exclusief interview. Wil je het hele interview lezen dan kun je dat kopen op nrchandelsblad.nl.

Zit u te wachten op het kopen van losse artikelen uit NRC Handelsblad op nrchandelsblad.nl? Heeft u ideeën of vragen over deze digitale losse verkoop? Laat het hieronder weten.