Nokia Lumia 800: de eerste wow sinds 2007

De Lumia 800 is Nokia’s eerste toestel met een Windows Phone besturingssysteem. Het is een Nokia smartphone die de vergelijking met de iPhone en Android-concurrentie eindelijk  weer aan kan. In de tijd dat je telefoons nog alleen gebruikte om te bellen en te sms’en was Nokia een topmerk. Maar in het nieuwe  smartphone-tijdperk konden de Finnen

De Lumia 800 is Nokia’s eerste toestel met een Windows Phone besturingssysteem. Het is een Nokia smartphone die de vergelijking met de iPhone en Android-concurrentie eindelijk  weer aan kan.

In de tijd dat je telefoons nog alleen gebruikte om te bellen en te sms’en was Nokia een topmerk. Maar in het nieuwe  smartphone-tijdperk konden de Finnen de iPhones en Android-toestellen niet bijbenen. De nieuwe topman Stephen Elop (ex-Microsoft) gaf begin dit jaar de moed op om het eigen besturingssysteem Symbian te moderniseren: luxe Nokia’s zouden voortaan op Windows Phone draaien, een besturingssysteem van Microsoft.

Het was een gok, want ook Windows Phone is nieuw, omdat de oude mobiele Windows-versie niet kon tippen aan het gebruiksgemak van de iPhone. De Nokia Lumia 800 is het eerste gezamenlijke product van twee bedrijven die zichzelf opnieuw moesten uitvinden. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid kan het toestel zich meten met de concurrentie. In Windows Phone 7.5, met zijn simpele vierkante tegels in het menu, raak je zelden de weg kwijt. En het ziet er prachtig uit – de Spotify-app komt bijvoorbeeld beter uit de verf dan op een iPhone of Android-toestel. Dat kan ook liggen aan het fraaie 3,7 inch amoled scherm van de Nokia.

Het is soms nog even zoeken naar apps – voor Windows 7.5 zijn er nog niet zo veel beschikbaar als bij Android en iPhone – maar de spoeling is niet zo dun als bijvoorbeeld bij BlackBerry.  Windows Phone 7.5 voelt snel en fris aan met al die  felle kleuren. Telefoonfabrikanten mogen van Microsoft dan ook  niets ‘eigens’ toevoegen aan de software voor het toestel. Bij Android is dat juist wel het geval. De Android-markt raakt gefragmenteerd omdat fabrikanten er hun eigen softwarewinkels op na houden. Nokia voegt alleen  een eigen kleurtje (‘Nokia Blue’) toe en extra software als  Nokia Drive. Het  is een volwaardig navigatiesysteem, dat niet op andere toestellen met Windows Phone 7.5te vinden is.

Maar het blijft lastig te zien wat er nu zo typisch Fins  aan dit toestel is. Het is heel veel Windows en een beetje Nokia. Maar dat beetje is dan wel goed verzorgd: snelle, adequate bediening (zeker als je het met de Symbian toestellen vergelijkt), de juiste maat en de knopjes net op de goede plek. De gelikte, naadloze buitenkant van polycarbonaat ontlokt bij sommigen een spontane ‘wow’.

Er mist nog wel wat. De camera was in andere Nokia’s beter, net als de koptelefoon en de batterijduur (minder dan een dag). Maar dat is een typische smartphonekwaal, met alle standaard locatievoorzieningen uitgeschakeld houdt de Lumia 800 het langer vol. Het feit is dat deze Lumia 800 de plezierigste Nokia is om op te pakken sinds de revolutionaire multimediatelefoon N95 – en die stamt uit 2007. Dat werd dus tijd.

En MeeGo dan?

In de reacties hieronder wordt toegevoegd dat de Nokia Lumia 800 veel op de N9 lijkt. De N9  draait op een MeeGo besturingssysteem - door Nokia mede ontwikkeld naar ook al grotendeels terzijde geschoven - en beschikt over andere specificaties, zoals een groter scherm en een tragere processor. Ook voor de tablets, die vorig jaar nog met MeeGo uitgerust leken te worden, lijkt Nokia nu al voor Windows 8 gekozen te hebben.

Veel mensen zouden het betreuren als Nokia voor zijn topmodellen all Microsoft gaat. Het kan geen kwaad een Europees alternatief te hebben voor de grote Amerikaanse ecosystemen, en vooral aan krachtige toestellen waarmee je naar hartenlust kunt experimenteren. Dat was de reden waarom de N900 (met Maemo) uit 2009 zo populair was onder geeks. Die konden er dan - vreemd genoeg - Android in dual boot op laten draaien.

Prijs Nokia Lumia 800: 499 euro. Te koop vanaf 17 november.

142 gram
3,7 inch amoled scherm, 480 x 800 pixels
1,4 GHz Qualcomm processor (1 CPU)
camera 8 megapixel, lens 28 mm 2,2 F diafragma, 720p video

Kijk hier voor alle specificaties