Nog twee maanden, dan weet Contador zijn straf

De dopingzaak van de Spaanse wielrenner Alberto Contador kan over twee maanden zijn afgerond. Dan doet sporttribunaal CAS uitspraak in de clenbuterol-affaire.

De Spaanse wielrenner Alberto Contador krijgt waarschijnlijk in januari volgend jaar te horen of hij wordt geschorst voor het gebruik van clenbuterol. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne begint volgende week maandag met de hoorzitting. De uitspraak laat daarna nog zes tot acht weken op zich wachten, liet het CAS gisteren weten.

Contador testte tijdens de door hem gewonnen Tour de France van 2010 positief op het gebruik van clenbuterol. Volgens de Spanjaard was de zeer lage dosering van het vochtafdrijvende en maskerende middel in zijn lichaam te wijten aan het eten van besmet vlees. De Spaanse wielerbond ging akkoord met die verklaring en sprak de beste wielrenner van de wereld vrij.

De internationale wielerunie UCI en antidopingwaakhond WADA stapten vervolgens naar het CAS. Het sporttribunaal hoopte de zaak voor de start van de Tour de France van afgelopen zomer te kunnen afhandelen, maar dat bleek niet haalbaar.

Contador mocht gewoon aan de Tour meedoen en werd vijfde. Hij eindigde op deze voor hem teleurstellende klassering omdat hij minder goed was voorbereid op de Tour de France dan in de voorgaande edities die hij wél won. Hij had geen rekening met deelname gehouden en reed daarom twee maanden ervoor ‘volle bak’ in de Giro d’Italia die hij wél won.

Contador, die voor zijn vijfde plaats in de Tour alle grote wielerrondes won waarin hij sinds 2007 deelnam, was superieur in de Giro. Hij had in Milaan zes minuten voorsprong op de Italiaan Michele Scarponi en zeven minuten op diens landgenoot Vincenzo Nibali. (NRC)