Soldaten nieuwe leger Libië ingezet bij gevechten milities

Honderden soldaten van het nieuwe Libische leger zijn gisteren voor het eerst met succes ingezet. Zij moesten een gewapende vete tussen rivaliserende milities in en rond de stad Zawiyah beëindigen.

Na vier dagen vechten werden de soldaten ingezet om het geweld waarbij al zeker dertien mensen omkwamen, te stoppen. Het was het ergste geweld sinds de dood van Moammar Gaddafi.

http://youtu.be/dfIkzOQIHiY

Het gewapende conflict tussen verschillende facties binnen de Nationale Overgangsraad zorgt voor twijfels over de eenheid binnen de Libische interim-regering, meldt persbureau AP. Volgens regeringsfunctionaris Abdel Hafiz Ghoga werd het gewapende conflict tussen de milities gisteren beëindigd. Ghoga: “leden van het nationale leger hebben de situatie onder controle”.

De soldaten die gisteren werden ingezet maken deel uit van een voorloper van het nieuwe Libisch leger. Een volledige strijdkracht wordt waarschijnlijk pas na zondag gevormd, wanneer ook de nieuwe interim-regering wordt bekend gemaakt. Deze zal de komende zeven maanden Libië besturen waarna verkiezingen worden gehouden.

Voormalige opstandelingen krijgen de keus om deel uit te maken van het nieuwe Libische leger of terug te keren naar hun leven voor de revolte tegen Gaddafi. Duizenden mannen vochten mee in de strijd tegen de Libische leider en zijn nog steeds bewapend, waardoor er zorgen zijn ontstaan over het gebrek aan controle op wapenbezit. Volgens brigadier-generaal Abdel Salam al-Hasi zullen oud-strijders die zich niet aansluiten bij het nieuwe leger ontwapend worden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld