Nederlandse economie krimpt - ‘schokkend, totaal onverwacht’

Met grote witte kalketters staat op de etalageruit van deze DUMP store nabij de Rotterdamse Koopgoot geschreven " Opheffings Uitverkoop". foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 26 februari 2009
Met grote witte kalketters staat op de etalageruit van deze DUMP store nabij de Rotterdamse Koopgoot geschreven " Opheffings Uitverkoop". foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. Rotterdam, 26 februari 2009 Winkelend publiek in Rotterdam. Foto NRC / Vincent Mentzel

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2011 met 0,3 procent gekrompen in vergelijking met het tweede kwartaal. De economie is 1,1 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat blijkt uit een eerste, voorlopige raming van het CBS.

Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2009 dat kwartaal op kwartaal de economie krimpt. Nederland balanceert daarmee op de rand van een recessie. Daarvan is sprake als de Nederlandse economie twee opeenvolgende kwartalen krimpt.

Het is vooral de consumptie die terugvalt, nu de koopkracht afneemt. In het derde kwartaal van 2011 besteedden Nederlandse huishoudens ruim 1 procent minder dan een jaar eerder. Daarnaast stagneerde de banengroei. Er kwamen in het afgelopen jaar 33.000 banen bij. Bij de overheid gingen de meeste banen verloren: 15.000.

‘Totaal onverwacht en extra schokkend ten opzichte van groei Duitsland en Frankrijk’

Onze economisch commentator Maarten Schinkel in een reactie:

“Deze cijfers komen totaal onverwacht. De Nederlandsche Bank lanceerde juist vorige week een economisch model voor de korte termijn waarbij ze voor het derde kwartaal een economische groei van kwartaal op kwartaal van 0,2 procent voorspelde. Gezien zowel Frankrijk als Duitsland economische groei vertonen, maakt dat de Nederlandse krimp extra schokkend. Het is aannemelijk dat de krimp vooral afkomstig is uit de teruglopende consumentenbestedingen. Het voorraadeffect, het opbouwen van voorraden door het bedrijfsleven, draagt nu nog bij aan de economische groei, maar voorspelt weinig goeds voor later.”

Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken op Twitter:

Twitter avatar MaximeVerhagen Maxime Verhagen Geen goed nieuws: onrust Europa krijgt vat op de Nederlandse economie http://t.co/AW1jjqBm

Verhagen in een uitgebreidere reactie:

“Het vertrouwen van ondernemers en consumenten heeft een fikse deuk gekregen. Dat zullen we de komende tijd gaan voelen. De seinen voor de economie staan op oranje.” - Maxime Verhagen

Franse en Duitse economie groeien

Zowel de Duitse als de Franse economie zijn in het derde kwartaal van 2011 conform verwachting gegroeid, zo bleek vandaag uit cijfers. In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 groeide het bruto binnenlands product van Duitsland met 0,5 procent. In Frankrijk groeide het bbp in het derde kwartaal volgens verwachting met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Economie eurozone groeit 0,2 procent

Ook werden er vandaag Europese cijfers gepresenteerd. De economische groei van de eurozone komt uit op 0,2 procent voor het derde kwartaal. De handelsbalans van de eurozone is in september uitgekomen op een groter overschot dan verwacht, blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Het handelsoverschot bedroeg in september 2,9 miljard euro.

Interactieve graphic: Europa in cijfers