Musea in Amsterdam floreren

NOVUM16:BEZICHTIGING VLOER RIJKSMUSEUM:AMSTERDAM;14NOV2011-Het Rijksmuseum nadert zijn her-opening die in 2013 zal plaats vinden. Onlangs werd in de Voorhal van het museum de terrazzovloer gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Cuypers. Na de reconstructie van de decoraties op wanden en plafond is de gehele Voorhal nu weer in volle glorie te bewonderen. Op maandag toonde het museum een segment van de terrazzovloer, die grotendeels is afgedekt vanwege de bouwwerkzaamheden, aan de pers. Foto: een vloerdeksel met een medallion van het dierenriemteken Maagd tussen de werktuigen in het Rijksmuseum.Novum/mj/str.Michael Jacobs
NOVUM16:BEZICHTIGING VLOER RIJKSMUSEUM:AMSTERDAM;14NOV2011-Het Rijksmuseum nadert zijn her-opening die in 2013 zal plaats vinden. Onlangs werd in de Voorhal van het museum de terrazzovloer gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Cuypers. Na de reconstructie van de decoraties op wanden en plafond is de gehele Voorhal nu weer in volle glorie te bewonderen. Op maandag toonde het museum een segment van de terrazzovloer, die grotendeels is afgedekt vanwege de bouwwerkzaamheden, aan de pers. Foto: een vloerdeksel met een medallion van het dierenriemteken Maagd tussen de werktuigen in het Rijksmuseum.Novum/mj/str.Michael Jacobs Novum MICHAEL JACOBS

De drie grote musea in Amsterdam, het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en het Van Gogh Museum, stevenen dit jaar op record bezoekersaantallen af. Het Rijksmuseum verwacht dit jaar bijna 1 miljoen bezoekers te trekken. Vorig jaar was dat nog ruim 900.000. Directeur Wim Pijbes denkt dat zijn museum na de heropening in 2013 ruim 2 miljoen bezoekers per jaar zal trekken.

Het bericht over de bezoekersaantallen valt samen met de voltooiing in het Rijksmuseum van de reconstructie van de terrazzovloer in de voorhal op basis van het oorspronkelijke ontwerp van architect Pierre Cuypers. Gisteren werd de mozaïekvloer voor het eerst getoond aan de buitenwereld.

Het Van Gogh Museum, met ruim 1,4 miljoen bezoekers vorig jaar het best bezochte museum van Nederland, verwelkomde in de zomer al zijn miljoenste bezoeker en verwacht nu richting de 1,5 miljoen te gaan. Het Anne Frank Huis ontving maandag zijn miljoenste bezoeker van dit jaar. Het gerenoveerde Scheepvaartmuseum in Amsterdam wist in de eerste maand na zijn heropening in oktober bijna 70.000 bezoekers te trekken.

De musea schrijven de stijging toe aan de grotere toestroom van toeristen. Het binnenlandse bezoek aan het Rijks bleef ongeveer gelijk.