Monti wil Italië regeren tot lente 2013

De zondag aangestelde Italiaanse premier Mario Monti wil tot de verkiezingen van 2013 regeren. De opvolger van Berlusconi zei dat gisteren, bij het begin van de gesprekken over een nieuwe regering. Monti maakt hiermee een einde aan speculaties dat hij zou aftreden zodra hij klaar is met de aan Europa beloofde economische hervormingen.

Monti, een econoom die de stagnerende Italiaanse economie moet liberaliseren en moderniseren, zei dat hij geen andere looptijd voor zijn regering accepteert dan tot de officiële verkiezingen voorjaar 2013. Instemmen met een kortere termijn zou de geloofwaardigheid van zijn regering schaden, aldus de nieuwe premier.

Gisteren sprak Monti met de leiders van de kleine politieke partijen over het nieuwe kabinet. Dat zal fors moeten bezuinigen om het vertrouwen van de financiële markten te herwinnen. Vandaag overlegt Monti met de twee grootste partijen. President Napolitano riep op tot unanieme steun voor Monti, zodat de markten tot rust gebracht worden. (NRC)