‘Monti sluit deal over formatie nieuwe Italiaanse regering’

Monti vanmiddag in zijn dienstauto na gesprekken in de Italiaanse Senaat. Foto AP / Pier Paolo Cito

De aanstaande premier van Italië, Mario Monti, is er na twee dagen van formatiebesprekingen in geslaagd een akkoord te sluiten over de vorming van een nieuwe Italiaanse regering. Dat heeft president Napolitano vanavond in een verklaring bekend gemaakt.

Monti heeft morgenochtend een ontmoeting met Napolitano om hem officieel te informeren over de stand van zaken van de formatie. De verwachting is dat Monti een regering zal samenstellen van deskundigen buiten de politiek, die makkelijker moeilijke beslissingen kunnen nemen omdat ze niet verbonden zijn aan een politieke agenda. Vermoedelijk wordt de nieuwe regering morgen al gepresenteerd.

Monti praat sinds gisteren met alle partijen uit het Italiaanse parlement om zo veel mogelijk parlementaire steun te krijgen voor zijn nieuwe regering. De nieuwe premier boekte daarbij eerder vandaag een succesje toen Berlusconi’s partij Het Volk van de Vrijheid besloot zich achter de plannen van Monti te scharen. Verwacht wordt daarom dat Monti’s nieuwe regering morgen met groot gemak de vertrouwensstemming in het Italiaanse parlement overleeft.

Italië onder zware druk van EU en financiële markten om te hervormen

De druk van de markten op de Italiaanse politiek om snel financieel orde op zaken te stellen steeg vanochtend weer toen de rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar net als vorige week opliep tot boven de kritieke grens van zeven procent.

De taak die Monti en zijn regering wacht zal zwaar zijn: Italië kampt met een enorme staatsschuld, lage economische groei en wantrouwen van de financiële markten. Investeerders juichten de aanstelling van Monti aanvankelijk toe, maar er is meer nodig dan de benoeming van een economische zwaargewicht om de huiverige markten tot bedaren te brengen. Het vertrouwen van de markten is niet alleen voor Italië, maar voor de hele eurozone van cruciaal belang, omdat de financiële redding van het land onbetaalbaar is.