Mist hindert vliegverkeer Schiphol - ochtendspits valt mee

Schiphol kampt voor de tweede dag op rij met vertraagde vluchten vanwege de mist. “De situatie is eigenlijk hetzelfde als gisteren, door de mist komen inkomende vluchten trager binnen, waardoor vertrekkende vluchten ook later opstijgen”, zegt een woordvoerder tegen Novum.

De vertraging voor passagiers is een halfuur tot drie kwartier. De verwachting is dat de mist, net als gisteren, rond 10.00 uur opklaart.

Volgens Weeronline.nl blijft de mist in het gebied boven de rivieren de hele ochtend hangen.

“Er is vocht neergeslagen en dat ligt als rijp aan de grond. Als de temperatuur oploopt, komt het vocht los en dan zal het zich teruglopen”, zegt een woordvoerder. Toch wordt niet op grote schaal dichte mist verwacht. “Het zich zal vierhonderd tot achthonderd meter zijn.”

Of er in de middag mist zal zijn, is nog niet te voorspellen. Morgenochtend wordt ook mist verwacht, maar niet zoveel als deze ochtend.

Reguliere spits, drukte op A9

Vanwege de mist is de spits vooral bij de A9 zwaar verlopen. De spitsstrook bleef dicht en daardoor stond daar uiteindelijk 27 kilometer file, meldt de Verkeersinformatiedienst. Automobilisten liepen op de snelweg drie kwartier vertraging op. De N-wegen rond de A9 slibden dicht door omrijdende automobilisten.

In de rest van het land viel de overlast mee. De totale filelengte bereikte een piek van 210 kilometer. Daarmee was sprake van een reguliere spits terwijl een zware spits met 264 kilometer file was verwacht.