Minstens 72 doden bij geweld in Syrië

Caption: Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad gather in Deraa, in this undated handout released November 11, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Caption: Demonstrators protesting against Syria's President Bashar al-Assad gather in Deraa, in this undated handout released November 11, 2011. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Een demonstratie tegen het Syrische regime in Deraa op 11 november. Foto Reuters

In Syrië zijn gisteren minstens 72 mensen om het leven gekomen bij botsingen met regeringstroepen. Volgens Syrische mensenrechtenorganisaties was dit een van de bloedigste dagen in de nu al acht maanden durende opstand tegen het regime.

Zevenentwintig burgers werden gisteren gedood door veiligheidstroepen, 34 soldaten en twaalf vermeende deserteurs kwamen om het leven bij gevechten. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten aan persbureau AFP. Zestig mensen zouden gewond zijn geraakt. De meeste slachtoffers vielen in de provincie Deraa, de bakermat van de opstand tegen president Bashar al-Assad.

Morgen schorst de Arabische Liga naar verwachting lidstaat Syrië vanwege het overheidsgeweld tegen de burgers. De Liga wil dat Assad een einde maakt aan dit geweld en politieke hervormingen doorvoert.

Bijna twee weken geleden sloten de Liga en het Syrische regime een akkoord over de onmiddellijke vrijlating van politieke gevangenen, het terugtrekken van de veiligheidsdiensten en het toelaten van internationale waarnemers. Echter ging de gewelddadige onderdrukking van de protesten door. Daarop besloot de Liga tot schorsing van het land.

De Jordaanse koning Abdallah sprak zich gisteren in een interview met de BBC fel uit tegen Assad en riep hem op af te treden:

Berichtgeving vanuit Syrië is vaak moeilijk te controleren, omdat buitenlandse nieuwsbronnen niet of nauwelijks worden toegelaten.

Lees hier meer over de ontwikkelingen in Syrië.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld