Mensenrechtenactivist wordt nieuwe interim-president Tunesië

Marzouki (links) met de leider van de islamisten, Ghannouchi, eind januari dit jaar. Foto AP / Hassene Dridi

De bekende mensenrechtenactivist Moncef Marzouki is gekozen tot de nieuwe interim-president van Tunesië. De twee grootste partijen van het land werden het vandaag over zijn benoeming eens. Dat meldt persbureau AP.

Marzouki wordt volgens een bron binnen een van de onderhandelende partijen voor de periode van een jaar de interim-president. In die periode moet de nieuwe Tunesische grondwet worden geschreven, waarna parlements- en presidentsverkiezingen georganiseerd kunnen worden.

De arts Marzouki was lange tijd het hoofd van de Tunesische Liga voor Mensenrechten en werd in 1994 vier maanden opgesloten omdat hij het bij de presidentsverkiezingen wilde opnemen tegen de in januari verdreven dictator Zine El Abidine Ben Ali.

Controverse over opmerkingen partijsecretaris islamisten

De moslimfundamentalisten van Ennahda, die bij de verkiezingen in oktober de grootste partij werden, schoven eerder hun secretaris-generaal Hamadi Jbeli naar voren als kandidaat voor het premierschap. Over zijn kandidatuur ontstond eerder vandaag echter grote controverse, omdat hij in een internetfilmpje gezegd zou hebben dat in Tunesië met de verkiezingsoverwinning van Ennahda “het zesde kalifaat” is aangebroken.

De controverse rond Jbeli laat de toenemende religieuze spanningen in Tunesië zien, het land waar in januari de Arabische Lente begon met het gedwongen aftreden van president Ben Ali. Onder Ben Ali werd het seculiere karakter van Tunesië met alle mogelijke middelen beschermd en werden islamitische partijen en bewegingen hard bestreden. Nu zijn heerschappij voorbij is, winnen moslimfundamentalisten aan invloed en laten zij zich steeds vaker gelden.