Lachspiegelversie van het huidige China

Morgen begint in Den Haag het internationale muziek- en literatuurfestival Crossing Border. Op 18 november zal de Chinees-Taiwanese schrijver Chan Koonchung op het festival te bewonderen zijn. Lees hier een bespreking van De vette jaren, het nieuwe boek van Koonchung.

Wanneer mensen de keuze krijgen tussen anarchie en autocratie, zullen ze altijd voor het laatste kiezen. Deze wijsheid van Thomas Hobbes staat centraal in De vette jaren, de dystopische toekomstvisie van de Chinees-Taiwanese schrijver Chan Koonchung. De Leviathan is de Partij, de Staat. De mens die zich – al te gewillig én met een beetje ongevraagde hulp – door die God laat knechten is de Chinees.

Nominaal hebben we hier met sciencefiction te maken, maar Koonchung heeft (vanzelfsprekend) het huidige China in het vizier. In de zeer nabije toekomst zijn Chinezen domweg gelukkig in de dictatuur, op het irritante af. Het is vlak na de wereldwijde economische crisis, waarin Amerika en Europa hun economisch primaat zijn kwijtgeraakt; China’s Gouden Jaren zijn aangebroken.

Niet alleen gaat het het land economisch voor de wind, de bevolking is mede door de censuur onmachtig terug te denken aan zwarte bladzijden in de Chinese geschiedenis. De massale hongersnood tijdens de Grote Sprong Voorwaarts? De slachting op het Plein van de Hemelse Vrede? Ach kom, laten we tussen het shoppen door een kop koffie drinken bij Starbucks, dat nu natuurlijk in Chinese handen is, en praten over hoe gezegend we zijn in het beste land op Aarde!

U kunt de hele recensie hier lezen.