Kroatië, Tsjechië, Portugal en Ierland plaatsen zich voor EK voetbal 2012

Kroatië, Tsjechië en Ierland hebben zich vanavond via de play-offs geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar. De Kroaten schakelden Turkije uit, de Tsjechen plaatsten zich ten koste van Montenegro en Ierland bleek te goed voor Estland.

De Tsjechische spelers juichen nadat de ploeg op een 0-1 voorsprong is gekomen bij Montenegro. Foto AFP / Andrej Sakovic

Kroatië, Tsjechië, Portugal en Ierland hebben zich vanavond via de play-offs geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar. De Kroaten schakelden Turkije uit, de Tsjechen plaatsten zich ten koste van Montenegro en Ierland bleek te goed voor Estland. Portugal klopte Bosnië-Herzegovina.

Cristiano Ronaldo weer eens belangrijk

Portugal had vier dagen na het doelpuntloze gelijkspel in Sarajevo voor eigen publiek veel minder moeite om te scoren. In het Estadio da Luz in Lissabon won het thuisland met 6-2. Cristiano Ronaldo en Helder Postiga scoorden ieder twee keer, Nani en Miguel Veloso maakten de overige Portugese goals. Zvjezdan Misimovic en Emir Spahic scoorden voor Bosnië.

Tsjechië won vanavond met 0-1 van Montenegro. Petr Jiracek was een kleine tien minuten voor tijd de doelpuntenmaker voor de Tsjechen. Tsjechië won de heenwedstrijd in Praag ook al met 2-0. Ierland speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Estland. Dat was genoeg voor kwalificatie, omdat de Ieren in Estland al met 0-4 wonnen.

Geen wonder voor Hiddink

Kroatië in Zagreb met 0-0 gelijk tegen Turkije, maar won de heenwedstrijd bij de Turken al met 0-3. Het Turkse nationale elftal wordt gecoacht door Guus Hiddink. Turkse media meldden eerder vandaag dat de wedstrijd in Kroatië zijn laatste duel als bondscoach van Turkije zou worden. Vlak na afloop van de wedstrijd, even na tien uur vanavond, had Hiddink nog niet op die geruchten gereageerd.

Het EK voetbal van volgend jaar duurt van 8 juni tot en met 1 juli en vindt plaats in Polen en Oekraïne. Naast de twee organiserende landen zijn Nederland, Duitsland, Spanje, Italië, Griekenland, Rusland, Engeland, Denemarken, Frankrijk en Zweden al geplaatst voor het kampioenschap.