Kortkolom sport

NBA-spelers weigeren laatste bod eigenaren

New York. De basketballers in de NBA zijn gisteren niet akkoord gegaan met een laatste bod van de clubeigenaren. Inzet is een nieuwe verdeling van de inkomsten van de Noord-Amerikaanse profcompetitie. De eigenaren leden de laatste jaren verlies en willen meer geld zelf houden. De spelers vinden de voorgestelde 50-50 verdeling onaanvaardbaar. Door de patstelling is het onduidelijk of dit seizoen nog gespeeld kan worden. De spelers hadden van de NBA een ultimatum gekregen, maar lieten weten dat „extreem oneerlijk” te vinden. „Dit is de beste beslissing voor de spelers”, verklaarde vakbondsvoorzitter Derek Fisher, speler van de Los Angeles Lakers. „Voor veel spelers staat er veel op het spel. Maar het is belangrijk dat er niet alleen een deal komt voor vandaag, maar ook voor de NBA’ers die de komende tien jaar en daarna competitie spelen.” Volgens de laatste afspraak uit 2005 kregen de spelers 57 procent van de inkomsten. Ze waren met hun eisen gezakt tot 52 procent, maar vinden een gelijke verdeling een brug te ver. Het voorstel van de eigenaren bevatte ook een verkorte competitie die op 15 december moest beginnen. (AP)

Tennisser Tsonga nu zesde op ATP-ranking

Parijs. Tennisser Jo-Wilfried Tsonga is op de wereldranglijst van de achtste naar de zesde plaats gestegen. De 26-jarige Fransman, die zondag in de finale van de Masters in Parijs verloor van Roger Federer, had die positie eerder bereikt. De Serviër Janko Tipsarevic en Nicolas Almagro staan nu in de top tien. De Serviër klimt van de dertiende naar de negende plaats, de Spanjaard stijgt van elf naar tien. Ze komen daarmee net tekort voor een plaats bij de World Tour Finals in Londen, waar de beste acht tennissers van het jaar aan meedoen. De Serviër Novak Djokovic blijft de ranglijst aanvoeren, voor de Spanjaard Rafael Nadal, de Schot Andy Murray en de Zwitser Federer. Ze krijgen gezelschap van de Spanjaard David Ferrer, Tsonga, de Tsjech Tomas Berdych en de Amerikaan Mardy Fish. (AP)

Hüsnü Kocabas neemt afscheid met bokszege

Rotterdam. Bokser Hüsnü Kocabas (32) heeft gisteravond in het Rotterdamse Topsportcentrum tijdens de Bep van Klaveren Memorial met een zege afscheid genomen. Tijdens het boksgala met Nederlandse en Chinese amateurs boekte de Brabantse lichtgewicht, van Turkse afkomst, een overtuigende zege op Zheng Li Chang: 23-10. Na zijn partij liet de twaalfvoudig nationaal kampioen tot verrassing van velen weten een punt te zetten achter zijn carrière. (NRC)

Boksrivaal Ali bij dienst overleden Joe Frazier

Philapelphia. Muhammad Ali, uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw, behoorde tot de circa vierduizend aanwezigen tijdens de rouwdienst in een baptistenkerk van zijn oude boksvijand Joe Frazier. De voormalige wereldkampioen zwaargewicht werd gisteren begraven in zijn laatste woonplaats Philadelphia. Frazier overleed vorige week maandag op 67-jarige leeftijd aan leverkanker. Hij bokste in de jaren zeventig drie legendarische gevechten tegen zijn tegenpool Ali. Vechtjas Frazier won er één, ‘artiest’ Ali won er twee. (NRC)

Jong Oranje verliest van Schotse jeugd

Rotterdam. Jong Oranje heeft gisteravond in Nijmegen met 2-1 verloren van Jong Schotland. Het is voor de ploeg van bondscoach Cor Pot na drie groepszeges de eerste nederlaag in de kwalificatiereeks voor het Europees kampioenschap in 2013. Jong Oranje gaat ondanks de nederlaag nog aan de leiding in de poule. (Novum)