Kortkolom cultuur

Topman Paradiso naar Muziekgebouw aan ’t IJ

Amsterdam. De adjunct-directeur van Paradiso, Maarten van Boven, stapt over naar het Muziekgebouw aan ’t IJ. Hij vervangt directeur Tino Haenen, die in oktober vertrok. Dat is gisteren bekendgemaakt. Van Boven is sinds 2003 bij Paradiso in dienst. In zijn nieuwe functie moet hij een nieuwe koers van het Muziekgebouw uitstippelen. De instelling voor hedendaagse muziek, die in 2005 de deuren opende, moet beter gaan presteren. De gemeente Amsterdam zei vorige week nog dat het Muziekgebouw niet de „muzikale hotspot” is die het gezien „de grote gemeentelijke investeringen” had moeten zijn. Van Boven moet vollere zalen trekken door onder meer festivals te organiseren en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan. Hoe de nieuwe directeur de hervormingswensen en de ‘deels nieuwe invulling’ van het gebouw gaat aanpakken is nog niet bekend. Van Boven gaat in februari aan de slag. (Novum)

Documentaire over Jackson wordt geveild

Londen. Een film met nooit eerder vertoonde beelden van Michael Jackson gaat later deze maand onder de hamer. De documentaire zou miljoenen ponden op moeten brengen, schrijft de Britse krant The Independent. De beelden zijn van Jacksons Dangerous-tournee in Argentinië uit 1993. De documentaire is tot op heden niet uitgebracht omdat Jackson niet tevreden was over het eindresultaat. De film kwam in handen van een Braziliaanse chauffeur. Toen deze achttien jaar geleden in dienst was van Jackson, kreeg hij na afloop de video als beloning voor zijn werk. Op de twee uur durende film is onder anderen Jordy Chandler te zien. Die beschuldigde Jackson later van kindermisbruik. Ook bevat de documentaire beelden van achter de schermen van de tour. De tournee eindigde in 1993 abrupt toen Jackson in het ziekenhuis belandde. De documentaire wordt 26 november in Londen geveild. (Novum)

Costello schrapt shows wegens zieke vader

Rotterdam. Zanger Elvis Costello heeft enkele optredens van zijn Europese tournee uitgesteld. De 57-jarige Costello wil bij z’n vader zijn, die momenteel in slechte gezondheid verkeert. Een van de uitgestelde shows is die van 18 november in het Muziekgebouw in Eindhoven. Ook zijn shows in het Zweedse Stockholm en Malmö, het IJslandse Reykjavik en Brussel afgelast. Er wordt gekeken of de optredens volgend jaar alsnog kunnen plaatsvinden. „Elvis Costello waardeert alle steunbetuigingen die hij heeft ontvangen en laat zijn dank blijken voor het begrip gedurende deze zware tijd”, zo meldt zijn Facebookpagina. (Novum)