Kortkolom buitenland

Kabul verijdelt aanslag voor grote vergadering

Kabul. In de Afghaanse hoofdstad Kabul is gisteren een man doodgeschoten die zich met een tas vol explosieven ophield bij de grote tent waar vanaf woensdag een ontmoeting van prominente Afghanen wordt gehouden over de toekomst van het land. Volgens de autoriteiten ging het om een man die zichzelf had willen opblazen. Gisteren publiceerden de Talibaan een document op hun website met volgens hen alle getroffen veiligheidsmaatregelen voor de ontmoeting. (Reuters)

Olie weggepompt uit schip in Nieuw-Zeeland

Wellington. Bergingswerkers hebben alle nog overgebleven olie uit het gestrande containerschip Rena voor de kust van Nieuw-Zeeland weten te pompen. Daardoor blijft de schade aan nabijgelegen natuurgebieden beperkter dan aanvankelijk was gevreesd. Door olie uit het schip, dat op 5 oktober vastliep, waren al verscheidene stranden bevuild en vogels met olie besmeurd geraakt. Het schip is ernstig beschadigd. (AP)

Kritiek op referendum in Equatoriaal Guinee

Johannesburg. Volgens een mensenrechtengroep en de oppositie in Equatoriaal Guinee is veel gefraudeerd bij het grondwettelijk referendum dat dit weekeinde is gehouden in het olierijke West-Afrikaanse land. Kiezers zouden zijn geïntimideerd en stembussen volgestopt. Het referendum ging over het schrappen van de minimumleeftijd voor de president (75 jaar). Dat maakt de weg vrij voor president Obiang, met 32 jaar de langst zittende leider van Afrika, om aan te blijven na afloop van zijn termijn in 2016. Hij mag straks trouwens zelf een opvolger kiezen. (AP)

Koning Jordanië: als ik Assad was, trad ik af

Amman. De Jordaanse koning Abdullah zou aftreden als hij de Syrische president Assad was, zo heeft hij in een vraaggesprek met de BBC gezegd. Daarmee neemt de druk op Assad verder toe. Zaterdag besloot de Arabische Liga al Syrië te schorsen als het niet voor woensdag een plan van de Liga heeft uitgevoerd om het overheidsgeweld tegen burgers te staken. Gisteren werden volgens oppositiekringen 70 mensen gedood in confrontaties, van wie 34 militairen in wat in sommige delen van het land op een burgeroorlog begint te lijken. (Reuters)

VN: president Jemen moet nu macht afgeven

Sana’a. President Ali Abdullah Saleh van Jemen moet nu een begin maken met de machtsoverdracht aan zijn vicepresident, in overeenstemming met een plan van de Arabische Golfstaten voor een oplossing van de crisis in zijn land. Dat heeft de speciale afgezant van de Verenigde Naties voor Jemen, de Marokkaan Jamal Benomar, gisteren gezegd na een week van gesprekken in Jemen. Saleh herhaalde gisteren bereid te zijn af te treden binnen 90 dagen na ondertekening van het Golf-plan. Maar hij heeft het plan nog niet willen ondertekenen. (AP)

Israël wil Palestijnse gelden niet vrijgeven

Jeruzalem. De Israëlische regering besloot gisteren de overdracht van ingehouden douaneheffingen aan de Palestijnen niet te hervatten, ondanks waarschuwingen van het ministerie van Defensie dat de bevriezing de stabiliteit van de Palestijnse Autoriteit ondergraaft. Het gaat intussen om zo’n 100 miljoen dollar aan heffingen die Israël namens de Palestijnen aan zijn grenzen inhoudt en maandelijks hoort over te maken. Israël bevroor de overdracht als straf voor de toelating van de Palestijnen als volwaardig Unesco-lid. (AP)