Kortkolom binnenland

Managers raffinaderij vast om milieudelict

Rotterdam. Het milieuteam van de politie heeft vanochtend twee leidinggevenden aangehouden van het bedrijf North Refinery in Delfzijl: de 58-jarige oud-directeur en het 52-jarige hoofd van het laboratorium. Ze worden ervan verdacht opdracht te hebben gegeven om gevaarlijke chemische stoffen op te slaan in strijd met de vergunning. Begeleidende documenten zijn vermoedelijk vervalst. De stoffen zouden ze illegaal hebben laten mengen met olie en brandstoffen en als schone brandstof aan industrie en scheepvaart hebben verkocht. Dat is concurrentievervalsend en schadelijk voor de volksgezondheid. De politie is in 2009 met het onderzoek naar het bedrijf begonnen. In april van dit jaar werd een inval gedaan. (NRC)

Sociaal leenstelsel voor inburgeringscursussen

Den Haag. Wie moet inburgeren maar dat niet kan betalen, kan van de overheid maximaal 10.000 euro lenen. Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) gisteren de Tweede Kamer geschreven. Migranten die wegens gezinshereniging naar Nederland komen, mogen voor hun inburgering maximaal 5.000 euro lenen. Inburgeraars mogen de lening alleen gebruiken voor een cursus die opleidt voor het inburgeringsexamen of het staatsexamen Nederlandse taal en de examenkosten. Asielgerechtigden mogen het geld ook gebruiken voor een alfabetiseringscursus. (NRC)

Tien kerken Eindhoven moeten deuren sluiten

Rotterdam. De Rooms-Katholieke Kerk sluit tien van de negentien kerken in Eindhoven. Dat heeft het bisdom Den Bosch bekendgemaakt. Het besluit is genomen na onderzoek. Daaruit blijkt dat het financieel onhaalbaar is alle kerkgebouwen nog langer open te houden. Voor Eindhoven betekent het dat de stad in de toekomst nog maar twee parochies heeft. (NRC)

Jongen (15) opgepakt voor grote brand Laren

Laren. De politie heeft gisteren een vijftienjarige jongen aangehouden die mogelijk betrokken is geweest bij de grote brand in Laren van zondagnacht op maandag. Hij gedroeg zich verdacht, meldt de politie. Onderzoek moet uitwijzen of hij zich schuldig heeft gemaakt aan brandstichting. Bij de brand werden een houtzagerij en een bibliotheek verwoest. Zestien omwonenden werden uit voorzorg geëvacueerd. (Novum)

OM: Farida Zargar door misdrijf omgekomen

Rotterdam. Farida Zargar is door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren gemeld op basis van voorlopige onderzoeksresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut. Zargar verliet augustus vorig jaar op de fiets haar werk en kwam nooit thuis aan. Het lichaam van de toen 22-jarige vrouw werd vrijdagmiddag gevonden in het Mallebos bij Spijkenisse. De 34-jarige verdachte had de plek aangewezen. Aan de hand van gebitsgegevens werd zaterdag vastgesteld dat het gevonden stoffelijk overschot inderdaad van de vermiste vrouw is. (NRC)

Babylijkje aangetroffen in woning in Zevenaar

Zevenaar. Bij een woning in Zevenaar is gisterochtend het levenloze lichaam van een pasgeboren baby gevonden. De politie sluit een misdrijf niet uit. Een 18-jarige vrouw die vermoedelijk de moeder is, is aangehouden, meldt de politie. Het lichaam van de baby werd rond half acht door agenten aangetroffen. Hoe en wanneer het kind om het leven is gekomen is nog onduidelijk. (Novum)