Kinderboek is minder populair

De verkoop van kinderboeken daalt. In de eerste zes maanden van dit jaar werd in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar 6 procent minder boeken verkocht. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Tot nu toe leken de kinderboeken zich te onttrekken aan de verkoopdaling in de boekenwereld. In 2010 daalde de omzet in algemene boeken, maar de verkoop van kinderboeken steeg toen nog. In de eerste zes maanden van 2011 is dat beeld veranderd.

Volgens een woordvoerder van de CPNB is de verkoopdaling te wijten aan een aantal factoren. „De economische crisis zorgt voor een verkoopdaling voor de detailhandel in het algemeen. Vergeleken met bijvoorbeeld de game-industrie doen de boeken het dan nog goed.” Ook het gebrek aan bestsellers lijkt de verkoop parten te spelen. „Voorgaande jaren hadden we nog grote verkoopsuccessen als Harry Potter en Twilight, maar die ontbreken dit jaar.”

Jean-Christophe Boele, directeur van kinderboekenuitgeverij Lemniscaat, erkent de problemen. Volgens Boele moet de oplossing voor de dalende verkoopcijfers worden gezocht in het beter bereiken van de lezer. „Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel behoefte is aan goede kinderboeken, maar uitgeverijen slagen er niet goed in de jonge lezers te bereiken. Via gerichte acties op scholen en een goed marketingbeleid weet ik zeker dat de verkoop weer zal aantrekken.”