Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kamer stemt voor verbod op weigerambtenaar - ondanks VVD

Homo en hetero figuren voor een bruidsstaart . foto VINCENT MENTZEL==F/C==Rotterdam , 29 januari 2007
Homo en hetero figuren voor een bruidsstaart . foto VINCENT MENTZEL==F/C==Rotterdam , 29 januari 2007 De Kamer wil af van weigerambtenaren. Foto NRC / Vincent Mentzel

Met moeite heeft de VVD vandaag gestemd vóór het behoud van de weigerambtenaar, ondanks dat het indruist tegen de liberale standpunten van de partij. Toch stemde een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag in met een motie van GroenLinks, dat wil dat ambtenaren niet langer mogen weigeren om homostellen te trouwen, dankzij de PVV.

De motie ingediend door GroenLinks-Kamerlid Van Gent werd aangenomen met 84 stemmen voor en 58 stemmen tegen. De steun van de PVV kwam onverwachts, omdat de partij eerder aankondigde om met een initiatiefwetsvoorstel te komen om weigerambtenaren te verbieden.

Het CDA en de SGP, gedoogpartner in de Eerste Kamer, zijn van mening dat ambtenaren gewetensbezwaren mogen hebben. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert is uitgesproken voorstander van een verbod op weigerambtenaren, maar haar fractie steunde het voorstel niet om zodoende een conflict in de coalitie te voorkomen.

‘Liberale pijn werd nog scherper door gedoogpartner PVV’

Onze verslaggever Erik van der Walle twittert vanuit de Kamer:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Pijnlijke stemming net over afschaffen weigerambtenaren voor de vvd: hoofdelijk moesten ze tegenstemmen; tegen eigen programma in.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Liberale pijn werd nog scherper door gedoogpartner pvv: die stemde voor afschaffing weigerambtenaren. Het voordeel van gedogen.

Hennis-Plasschaert kan het niet goed praten

VVD-politica Hennis-Plasschaert geeft toe dat de gang van zaken “geen schoonheidsprijs” verdient:

Twitter avatar JeanineHennis Jeanine Hennis @RonaldHendriks Zoals ik zei: ik kan het met de beste wil vd wereld niet goed praten. Wachten is op advies RvS.

Kabinet legt kwestie voor aan Raad van State

Het kabinet besloot onlangs om de kwestie voor te leggen aan de Raad van State. Minister van Binnenlandse zaken Piet Hein Donner en emancipatieminister Marja van Bijsterveldt hebben juridische vragen over de reikwijdte en onderlinge verhouding van de betrokken grondrechten. Dit uitstel komt het kabinet goed uit. De VVD en het CDA verschillen sterk van mening over de kwestie, terwijl met het oog op een meerderheid in de Eerste Kamer ook rekening moet worden gehouden met de SGP. De streng gereformeerde partij is fel tegen het aanpakken van de weigerambtenaren.

Krol: Hier had de VVD echt een vuist moeten maken

Hoofdredacteur van de Gaykrant Henk Krol is teleurgesteld over de opstelling van de VVD.

“Het is heel triest. Ik voel me in de steek gelaten”, zei Krol. “Ik heb een groot liberaal hart, maar hier had de VVD echt een vuist moeten maken en moeten zeggen: dit kan niet.”