Jordanië vraagt aftreden Syrische president Assad

De Jordaanse koning Abdullah heeft president Assad van Syrië opgeroepen om af te treden. Tegenover de BBC zei Abdullah dat de president het belang van Syrië het best zou dienen als hij het veld ruimt. De Arabische Liga besloot zaterdag al Syrië te schorsen. Als het land woensdag niet stopt met overheidsgeweld tegen demonstrerende burgers, waarbij het afgelopen jaar al 3.500 doden vielen, volgen er sancties. Secretaris generaal Nabil Elaraby verklaarde gisteren dat de Arabische Liga spoedig de oppositie als vertegenwoordiging van Syrië zal erkennen. De liga stuurde gisteren 500 man, inclusief militairen, voor onderzoek naar Syrië. Ook de Europese Unie (EU) besloot vandaag tot sancties tegen nog eens 18 Syriërs. Er staan al 56 Syriërs en 19 organisaties op de lijst van de EU. Binnen een paar dagen wordt duidelijk om welke 18 mensen het gaat. De sancties hebben nu al consequenties. Sinds vrijdag worden oliemaatschappijen Shell en Total niet meer voor hun raffinage door de Syrische overheid betaald. (Reuters/AP)