Italiaanse UniCredit diep in de rode cijfers

De Italiaanse bank UniCredit leed in het derde kwartaal een recordverlies van 10,6 miljard euro. De bank wil nieuw geld aantrekken met een emissie.

Met het vertrek van premier Silvio Berlusconi zijn niet alle problemen in Italië opgelost. Neem UniCredit, de grootste bank van het land. De bank schokte gisterenmiddag beleggers met een recordverlies van 10,6 miljard euro.

Omvangrijke afschrijvingen op belangen in buitenlandse banken, veel hogere reserveringen voor binnenlandse leningen en verliezen op Griekse en Italiaanse staatsobligaties zijn de belangrijkste oorzaken voor het verlies.

Hoe slecht de resultaten zijn, blijkt ook uit een peiling van persbureau Bloomberg onder twaalf analisten. Zij hadden gerekend op een winst van ongeveer 7,5 miljard euro.

Er was nog meer slecht nieuws voor beleggers. UniCredit maakte bekend dat de bank voor 7,5 miljard euro aan nieuwe aandelen moet uitgeven. Daarnaast wordt het geplande dividend dit jaar niet uitbetaald en worden er 5.200 banen geschrapt.

In reactie op het nieuws daalde de koers van het aandeel UniCredit op de beurs van Milaan met bijna 10 procent. Uiteindelijk sloot het aandeel ruim 6 procent lager.

De grootste verliezen bij de bank werden niet veroorzaakt door afschrijvingen op staatsobligaties van Italiaanse en andere origine. Die verliezen werden grotendeels al in het tweede kwartaal van dit jaar genomen. Het recordverlies in het derde kwartaal komt voor ruim 80 procent op het conto van overnames in Oekraïne en Kazachstan. De bank moet erkennen dat er indertijd te veel is betaald voor deze activiteiten, al werden er geen details gegeven.

Het is de prijs van de groeistrategie van UniCredit. Het afgelopen decennium manifesteerde zij zich als een grote slokop in de eurozone. Op een gegeven moment was UniCredit de op vijf na grootste bank in de eurozone, vooral door overnames. De bank spendeerde volgens Bloomberg tussen 2005 en 2008 bijna 45 miljard euro aan het opkopen van banken binnen en buiten Italië.

Zo kocht UniCredit de in München gevestigde HVB-Groep, op dat moment de derde bank van Duitsland. Vlak voor het begin van de kredietcrisis in 2007 kocht UniCredit ook de in Rome gevestigde bank Capitalia. De aankopen in Oekraïne en Kazachstan stammen ook uit de tijd. Na het faillissement van Lehman Brothers in 2008 leidde de snelle groei ook al tot problemen. Toen heette de redder in nood Moammar Gaddafi, de Libische leider.

UniCredit kampt nu opnieuw met de naweeën van deze strategie. Behalve de afschrijvingen op het eigen vermogen, moet de bank nieuw vermogen ophalen om te voldoen aan de kapitaalseis van 9 procent, die de EU-regeringsleiders dit najaar oplegden aan alle Europese banken.

UniCredit verwacht dat de aandelenemissie in het eerste kwartaal van 2012 kan plaatsvinden. Aandeelhouders moeten daar nog wel toestemming voor geven op een speciale vergadering (midden december).

Nu Gaddafi is afgevallen als potentiële investeerder, gaat de bank gewoon naar de markt om nieuw geld op te halen. Daarbij vormt het belang van ruim 7 procent dat Gaddafi via het Libische staatsfonds heeft opgebouwd, nu wel een complicerende factor. Dat belang werd na de start van de oorlog in Libië eerder dit jaar geblokkeerd door de Europese Unie en die ‘bevriezing’ is nog niet opgeheven.