Italiaanse rente weer op 7 procent

Financiële markten reageerden vanochtend negatief op de zwakke Europese groeicijfers. De rentes op staatsobligaties van Europese probleemlanden zijn vandaag verder gestegen. De tienjaarsrentes van Italië (7 procent), Spanje (6,2), Frankrijk (3,5), België (4,7) en Oostenrijk (3,4) stegen vanochtend met minimaal 0,15 procentpunten.

Aandelenmarkten in Europa daalden. Rond het middaguur stond de AEX 1,9 procent in de min. De beurs in Milaan stond 2,5 procent lager, en de aandelenmarkten in Parijs en Frankfurt waren met 2 procent gedaald.

Gisteren maakte de Europese Centrale Bank bekend vorige week voor 4,5 miljard euro Italiaanse staatsobligaties te hebben opgekocht. In totaal heeft de ECB sinds mei vorig jaar 187 miljard euro aan staatsleningen van Europese probleemlanden gekocht in een poging de rust te bewaren op de obligatiemarkten.

Economen en analisten hadden vooraf verwacht dat de ECB actiever was geweest op de obligatiemarkt. Maar de cijfers van de ECB beperken zich tot de aankopen gedaan tot vorige week dinsdag. Vooral in de tweede helft van de week moest de ECB ingrijpen om de Italiaanse rente onder de grens van 7 procent te laten dalen. Hoeveel de centrale bank in Frankfurt toen heeft uitgegeven moet volgende week blijken.

Spanje haalde vandaag 3,2 miljard euro op door kortlopende staatsobligaties in de markt te zetten. Spanje betaalde 5 procent rente op leningen met een looptijd van 12 maanden. Tijdens een soortgelijke veiling vorige maande betaalde Spanje nog 3,8 procent. Op staatsobligaties met een looptijd van 18 maanden betaalde Spanje 5,2 procent rente, eveneens fors hoger dan tijdens de veiling vorige maand. Zondag vinden er parlementsverkiezingen plaats in Spanje.