Hof oordeelt over zorgwet van Obama

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft gisteren besloten een oordeel te zullen geven over de omstreden zorghervorming van president Obama. Tegenstanders zeggen dat diens zorgplan in strijd is met de grondwet omdat het Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten vanaf 2014.

De uitspraak van het Hooggerechtshof wordt verwacht in juli volgend jaar, vier maanden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als het Hof de zorgwet geheel of gedeeltelijk afwijst, zou dat een gevoelige klap zijn voor Obama, die hoopt op een tweede termijn. Alle Republikeinen die meedoen aan de voorverkiezingen hebben gezegd dat ze de zorgwet willen terugdraaien.

De negen rechters van het Hooggerechtshof hebben laten weten dat ze zullen luisteren naar de bezwaren van de 26 Amerikaanse staten die vinden dat de zorgwet, bekend als Obamacare, strijdig is met de grondwet. Juridische experts verwachten dat het Hooggerechtshof, bestaand uit vijf conservatieve en vier progressieve rechters, verdeeld zal stemmen over de kwestie.

Obamacare heeft tot doel om de ruim 30 miljoen Amerikanen die geen ziektekostenverzekering hebben toegang te geven tot zorg. Peilingen laten zien dat Amerikanen verdeeld zijn over het thema. (Reuters)