Grootste order ooit voor vliegtuigbouwer Boeing

Wereldmarktleider Emirates kiest voor Amerikaanse toestellen.

Vliegtuigmaatschappij Emirates uit Dubai heeft bij vliegtuigbouwer Boeing vijftig verlengde 777-passagiersvliegtuigen besteld. De order heeft een waarde van 18 miljard dollar (ruim 12 miljard euro). Emirates heeft ook een optie genomen op nog eens 20 toestellen, wat het totaalbedrag op 26 miljard dollar zou brengen. Emirates is de afgelopen jaren opgeklommen tot wereldwijde marktleider in het vervoer over lange afstand. De aankoop van de Boeings werd bekendgemaakt tijdens de luchtvaartshow van Dubai. Het bericht kwam onverwacht omdat de luchtvaartmaatschappij eerder deze maand nog bekendmaakte dat de winst in het eerste half jaar door de hoge olieprijs met 225 miljoen dollar 76 procent lager was uitgevallen dan in de eerste helft van het vorig jaar. De fabricage zal aan duizenden mensen werk bieden, aldus Boeing. (NRC)

Zie ook In beeld: pagina 14 en 15