Groei Duitse en Franse economie - lichte economische groei eurozone

Zowel de Duitse als de Franse economie zijn in het derde kwartaal van 2011 conform verwachting gegroeid. Ook de eurozone laat een bescheiden economische groei zien.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 groeide het bruto binnenlands product (BBP) van Duitsland met 0,5 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het federale Duitse bureau voor de statistiek, meldt Dow Jones. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2010 steeg het BBP met 2,6 procent, ook zoals verwacht.

In het tweede kwartaal van 2011 bedroeg de groei 0,3 procent op kwartaalbasis en 2,9 procent op jaarbasis. De cijfers werden daarmee opwaarts bijgesteld van de eerder gemelde groei van 0,1 procent op kwartaalbasis en 2,7 procent op jaarbasis.

Franse economie groeit licht

Het Franse bruto binnenlands product (bbp) groeide in het derde kwartaal volgens verwachting met 0,4 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal kromp de Franse economie nog met 0,1 procent.

Als in de laatste drie maanden van 2011 sprake zal zijn van nulgroei, zal volgens berekeningen van het statistiekbureau Insee de Franse economie een groei op jaarbasis van 1,7 procent laten zien, dichtbij de 1,75 procent die de overheid eerder raamde, schrijft Dow Jones.

De groei in de tweede economie van de eurozone is van groot belang voor het behalen van de bezuinigingsdoelen van de overheid, die op hun beurt weer van belang zijn voor het behoud van de triple-A rating van Frankrijk.

De overheid wil het verwachte begrotingstekort van 5,7 procent van het bbp dit jaar verlagen tot 4,5 procent in 2012 en 3 procent in 2013.

Economie eurozone groeit 0,2 procent

Ook werden er vandaag Europese cijfers gepresenteerd. De economie in de eurozone is ook in het derde kwartaal van 2011 bescheiden gegroeid, vooral door aantrekkende consumentenbestedingen in Duitsland en Frankrijk, zo blijkt uit een eerste raming van Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie.

De economische groei van de eurozone komt uit op 0,2 procent voor het derde kwartaal. Op jaarbasis was er in het derde kwartaal een groei van 1,4 procent.

De handelsbalans van de eurozone is in september uitgekomen op een groter overschot dan verwacht, aldus Dow Jones. Het handelsoverschot bedroeg in september 2,9 miljard euro. Hoewel de Duitse en Franse economie nog groeien, stagneerden de Spaanse en Belgische economie. In Nederland en Portugal was zelfs sprake van krimp.

Interactieve graphic: Europa in cijfers