Griekse coalitiegenoot blokkeert bezuinigingen

De leider van de partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, weigert zijn handtekening te zetten onder het pakket bezuinigingsmaatregelen dat de Europese Unie aan Griekenland heeft opgelegd. De partij van Samaras maakt deel uit van de regering van nationale eenheid. Samaras zet daarmee meteen de nieuwe premier Papademos onder druk.

De eurolanden eisen namelijk een handtekening van álle hoofdrolspelers in de Griekse politiek. Eerder betalen zij niet de volgende 8 miljard euro uit van het steunpakket van 130 miljard euro dat de landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds hebben toegezegd.

Samaras was tot voor kort oppositieleider. Nu maakt zijn partij deel uit van de regering van nationale eenheid onder de nieuwe premier Lucas Papademos. Morgen staat in het parlement de vertrouwensstemming voor de nieuwe regering op de agenda.

„Ik ben het eens met overheidsbezuinigingen”, hield Samaras zijn partij gisteren voor, enkele uren voordat Papademos in het parlement optrad. Samaras benadrukte dat hij wel instemt „met het verminderen van schulden, met het uitwissen van het begrotingstekort, met structurele veranderingen.” Maar, voegde hij eraan toe: „Ik ben tegen alles wat de economische groei belemmert.”

Premier Papademos zei vervolgens in het parlement dat Griekenland niet veel te kiezen heeft. „Onze eurozonepartners zijn duidelijk geweest: de keuze gaat tussen binnen de eurozone blijven of eruit stappen.” Hij noemde erin blijven „onze enige keuze.”

Maar hij zei erbij dat het voor de nieuwe regering onmogelijk is om op zo’n korte termijn de voor dit jaar afgesproken reductie van het begrotingstekort nog te halen. Papademos verwacht dat het tekort dit jaar uitkomt op 9 procent van het bruto binnenlands product, hoger dan de bedoeling was.

Volgens de premier kan Griekenland gered worden, maar die redding hangt af van de Grieken zelf.

„Voldoen aan de eisen die zijn gesteld om de volgende betaling van het steunpakket te ontvangen heeft de hoogste prioriteit”, volgens Papademos. Gelet op de financiële situatie van het land moet dat volgens hem voor 15 december geregeld zijn.

Hij waarschuwde dat daarvoor alle coalitiegenoten met een handtekening hun steun aan het akkoord moeten geven.

Wanneer het parlement de regering Papademos vertrouwen heeft gegeven, volgt snel een afspraak met de schuldencontroleurs van het het trojka van de Europese Unie, de ECB en het IMF. (Reuters, AP)