Fraudebeschuldigingen bij referendum Guinea

Met het referendum wil de langstzittende leider van Afrika zijn familie aan de macht houden.

Volgens een mensenrechtengroep en de oppositie van Equatoriaal-Guinea is er op grote schaal gefraudeerd bij het grondwettelijk referendum dat dit weekend is gehouden in het West-Afrikaanse landje. Kiezers zouden zijn geïntimideerd en stembussen zouden zijn volgestopt met onrechtmatige stemmen.

Het referendum wil onder meer de minimum leeftijd voor de president (75 jaar) te schrappen. Ook mag de president zijn opvolger kiezen. Volgens de overheid is meer dan drievijfde deel van de stemmen geteld, en heeft 99 procent van de kiezers voor het referendum gestemd.

Critici zeggen dat het referendum de weg vrijmaakt voor president Obiang, met 32 jaar de langst zittende leider van Afrika, om aan te blijven als zijn termijn in 2016 afloopt. Zijn zoon, nu minister van Landbouw,wordt gezien als zijn opvolger.

Sinds de jaren negentig is Equatoriaal-Guinea een van de grootste olieproducenten van Sub-Sahara Afrika. Maar nog steeds heeft minder dan de helft van de bevolking toegang tot schoon drinkwater. (AP, BBC)