FC Utrecht lijdt 9 miljoen verlies

FC Utrecht heeft het afgelopen boekjaar een verlies geleden van 9,2 miljoen euro. De directie komt binnenkort met een saneringsplan dat er toe moet leiden dat de club binnen drie jaar de begroting op orde krijgt. Eerder deze maand maakten ook NAC en Heerenveen aanzienlijke verliezen bekend.

Jacques van Ek, voorzitter van de raad van commissarissen, noemt het „teleurstellend en zorgelijk” dat de club er niet in is geslaagd de verliezen terug te dringen. Dit ondanks een offensief plan dat de clubleiding drie jaar geleden met grootaandeelhouder Frans van Seumeren had opgesteld. Dat plan ging er van uit FC Utrecht na investeringen in spelers en scouting na enkele jaren uit de verliezen zou zijn.

FC Utrecht had, zo blijkt uit het jaarverslag 2010-2011, te maken met tegenvallende inkomsten. Door de economische recessie zijn de sponsorinkomsten verminderd. Hoofdsponsor Phanos raakte in financiële problemen en haakte tussentijds af. Daarnaast zorgde deelname aan de Europa League voor extra kosten. Ook de publieke belangstelling bleef achter bij het vorige boekjaar.

De transfermarkt gaf voor het afgelopen seizoen nog geen verlichting. De verkoop van Dries Mertens en Kevin Strootman aan PSV en Michel Vorm aan Swansea City is niet in de cijfers verdisconteerd. De miljoenenopbrengst worden in het nieuwe boekjaar verwerkt.

Volgens algemeen directeur Wilco van Schaik, die dit najaar aantrad als opvolger van Jan Willem van Dop, heeft FC Utrecht „veel te veel uitgegeven”.

„Ik voorzie op termijn voor de club een financieel en sportief gezonde toekomst, maar daarvoor is eerst nodig, dat we stevig in de kosten snijden”, aldus Van Schaik op de website van de club.