Expert leugendetector getuige zaak Contador

De Spaanse wielrenner Alberto Contador krijgt waarschijnlijk in januari 2012 te horen of hij wordt geschorst voor het gebruik van clenbuterol. Het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne begint volgende week maandag met de hoorzitting. De uitspraak wordt zes tot acht weken later verwacht, liet het CAS weten.

Contador (28) testte tijdens de door hem gewonnen Tour de France van 2010 positief op het gebruik van clenbuterol. Dit spierversterkende middel werd oorspronkelijk voor paarden met astma gebruikt. Wegens de anabolische werking is het sinds de jaren negentig gemeengoed in de topsport.

Contador zou van plan zijn negentien getuigen op te roepen om zijn onschuld te bewijzen, melden Spaanse media. Een van hen is een Amerikaanse deskundige op het gebied van leugendetectors. Die zou kunnen aantonen dat Contador de waarheid spreekt voor het sporttribunaal

Volgens de internationale wielrenunie UCI ging het bij Contador om een heel kleine hoeveelheid clenbuterol, geschat op 50 picogram. Volgens de Spanjaard was de lage dosering van het maskerende middel in zijn lichaam te wijten aan het eten van besmet vlees. De Spaanse bond sprak hem vervolgens vrij.

De UCI en antidopingwaakhond WADA stapten daarna naar het CAS. Het sporttribunaal wilde de zaak voor de start van de Tour afhandelen, maar dat was onhaalbaar.

Contador mocht gewoon meedoen en werd vijfde. Deze voor hem teleurstellende klassering was grotendeels te wijten aan de minder goede voorbereiding dan in de voorgaande edities van de Tour die hij wél won. Hij had wegens de dopingzaak geen rekening met deelname gehouden en in het voorjaar ‘volle bak’ gereden in de Giro – die hij won.

Contador, winnaar van alle grote wielerrondes waaraan hij sinds 2007 deelnam, was superieur in de Giro. Hij eindigde met zes minuten voorsprong op de nummer twee.