'Europa is te veel met zichzelf bezig'

Larry the cat sleeps outside 10 Downing Street (BOTTOM L) as Britain's Deputy Prime Minister Nick Clegg (R) greets the Prime Minister of the Netherlands, Mark Rutte, in London November 15, 2011. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: POLITICS)
Larry the cat sleeps outside 10 Downing Street (BOTTOM L) as Britain's Deputy Prime Minister Nick Clegg (R) greets the Prime Minister of the Netherlands, Mark Rutte, in London November 15, 2011. REUTERS/Suzanne Plunkett (BRITAIN - Tags: POLITICS) REUTERS

„Populisme, chauvinisme en demagogie” worden uitgelokt doordat de Europese Unie te veel met zichzelf bezig is en te weinig met het aanjagen van de economie. Dat heeft de Britse vicepremier Nick Clegg gezegd na een ontmoeting met premier Mark Rutte op Downing Street 10.

De burger maakt zich volgens hen zorgen over zijn baan, niet over de toekomst van de EU. Rutte: „Alle institutionele debatten zuigen de energie weg van banengroei.” Eindeloze discussies over Europese institutionele kwesties en bevoegdheden verhinderen economische groei, zeiden Rutte en Clegg. Beiden hamerden op het belang van die groei.

Rutte had gisteren bij zijn tweedaagse bezoek aan Groot-Brittannië een ontmoeting met premier David Cameron. Ze toonden zich bij een bezoek aan een bedrijventerrein bezorgd over de staat van de Europese economie.

Rutte stelde dat te veel landen alleen maar bezig zijn met „het opruimen van hun eigen problemen”, in plaats van met het stimuleren van de economie. Volgens hem hebben vooral Zuid-Europese landen zo veel „grote zorgen”, dat ze vergeten hoe belangrijk handel is.

Cameron zei desgevraagd dat hij het „niet eens” is met de Britse ambassadeur Paul Arkwright in Den Haag, die Nederland onlangs in deze krant omschreef als een land „dat zich steeds meer afsluit voor de buitenwereld”. Volgens Arkwright kan deze opstelling economisch pijn doen. Volgens Rutte is Nederland „als een van de weinige landen daar wel mee bezig”.