Espresso met Dmitri Medvedev

Rusland wil de slagkracht van het leger vergroten door de militairen te laten badmintonnen. Het ministerie van Defensie zal duizend rackets en tienduizenden shuttles aanschaffen. Ik vraag president Dmitri Medvedev waarom er zoveel meer shuttles zijn gekocht. ‘Als je hard slaat, is een shuttle net een kogel.’

Dmitri Medvedev in de studio van Dosjd, een tv en internetbedrijf. Foto Reuters / Dmitry Astakhov

Shuttle

Rusland wil de slagkracht van het leger vergroten door de militairen te laten badmintonnen. Het ministerie van Defensie zal duizend rackets en tienduizenden shuttles aanschaffen. Ik vraag president Dmitri Medvedev waarom er zoveel meer shuttles zijn gekocht. ‘Als je hard slaat, is een shuttle net een kogel,’ antwoordt de president van Rusland. ‘Dus dan vind je ’m heel moeilijk terug.’ Klopt het dat sluipschutters de eerste militairen zijn die een racket ontvangen? ‘Dat klopt als een bus,’ zegt Medvedev. ‘En ze krijgen er dus ook een dozijn shuttles bij.’ Voor het geval dat? De Russische president knikt. ‘Voor het geval dat ze zo’n ding dwars door de toendra meppen.’

Het ministerie van Defensie is ook enthousiast. Volgens het hoofd training gebruik je bij badminton dezelfde spieren als wanneer je granaten, messen en andere voorwerpen gooit. Dmitri Medvedev glimlacht trots. ‘Zonder racket ben je nergens meer,’ zegt hij. Wat vindt hij van het rapport van het Internationaal Atoomagentschap waaruit blijkt dat Iran atoomwapens ontwikkelt? ‘Ach,’ zegt de Russische president. ‘Het is niet gezegd dat Teheran beschikt over een atoombom.’ Dus hij maakt zich geen zorgen? Medvedev neemt een slokje espresso. ‘Misschien bestel ik volgend jaar extra pluimballen,’ zegt hij dan. ‘Je weet het nooit.’