Eerlijk is eerlijk, Epke zwaar in 't voordeel in de tweestrijd

De turners Epke Zonderland en Jeffrey Wammes voeren een verbeten strijd om deelname aan de Olympische Spelen in Londen. Maar de selectieprocedure is in het voordeel van Zonderland.

Epke Zonderland of the Netherlands reacts after his performance with the horizontal bar during men's qualification at the world gymnastics championships in Tokyo on October 9, 2011. The top eight men's teams will advance to the finals and earn berths in next year's London Olympics. AFP PHOTO/KAZUHIRO NOGI
Epke Zonderland of the Netherlands reacts after his performance with the horizontal bar during men's qualification at the world gymnastics championships in Tokyo on October 9, 2011. The top eight men's teams will advance to the finals and earn berths in next year's London Olympics. AFP PHOTO/KAZUHIRO NOGI AFP

Het verschil in benadering is veelzeggend. Waar Epke Zonderland en zijn trainer Daniël Knibbeler de selectieprocedure voor de Olympische Spelen nog tot in detail moeten bestuderen, heeft Jeffrey Wammes al juridische toetsing van de regels aangekondigd en bekritiseert zijn trainer Bram van Bokhoven de procedure voor zijn doen uiterst scherp. Het is overduidelijk in wiens voordeel het traject van de turners op weg naar ‘Londen’ is.

Vanuit Heerenveen, de thuisbasis van Zonderland, klinkt geen gejuich, maar het scheelt niet veel. De normen voor het laatste olympische kwalificatietoernooi, op 10 januari in Londen, zijn significant in het voordeel van Zonderland. Als de Friese rekspecialist zich begin volgend jaar onder de beste zeventien turners schaart, wordt hij aangewezen voor de Spelen. Daar kan zelfs een hogere klassering voor Wammes geen verandering in brengen. Want de aanvullende eis voor de vereiste plaats in de top 17 is, dat de turner met de meeste kans op een medaille wordt uitgezonden. En dat is onmiskenbaar Zonderland, de turner die na de Spelen van 2008 in Peking Europees kampioen aan rek werd en op dat toestel tweemaal zilver won bij de WK. Wammes’ laatste aansprekende medaille stamt uit 2007 toen hij bij de EK brons op sprong won.

Maar kom bij Ad Roskam, de interim topsportmanager van de turnbond, niet aan met de conclusie dat de selectieprocedure bewust in het voordeel van Zonderland is opgesteld. Nee, zegt Roskam, het is niet waar dat de bond een uitdrukkelijke voorkeur voor Zonderland heeft. De spelregels zijn volgens hem evenmin onder druk van sportkoepel NOC*NSF tot stand gekomen, ook al streeft chef de mission Maurits Hendriks een plaats in de toptien van het medailleklassement na. Roskam: „Toegegeven Epke is in het voordeel, maar als Jeffrey tijdens het kwalificatietoernooi drie finaleplaatsen met magistrale scores haalt, is het zeer goed mogelijk dat hij naar de Spelen gaat. Procedures zijn procedures.”

Maar Van Bokhoven, de trainer van Wammes, verzet zich tegen het ad hoc karakter van de selectieprocedure. Met ingehouden verontwaardiging: „Waarom zijn die regels niet voor de WK opgesteld? Dan hadden alle turners geweten waaraan ze na het missen van de kwalificatie-eis op de WK aan toe zijn. Nu worden twee turners voor het laatste kwalificatietoernooi aangewezen, omdat zij bij de WK in Tokio hebben voldaan aan de NOC*NSF-norm van een reële kans op een finaleplaats. De andere turners krijgen geen kans meer, terwijl zij bij wereldbekerwedstrijden en komend voorjaar bij de EK nog aan de NOC*NSF-eis kunnen voldoen.”

Er is nog een regel die Van Bokhoven niet bevalt. Hij vindt het onjuist dat uiterlijk een maand na het olympische kwalificatietoernooi de officiële voordracht plaatsheeft. „Ik zou de keus later maken. Niet om Zonderland en Wammes kapot te selecteren, maar om elkaar scherp te houden. Ik vind aanwijzing een half jaar voor de Spelen veel te vroeg, vooral in een blessuregevoelige sport als turnen. Als de aangewezen turner wegvalt moet zijn vervanger fit zijn. Bij een vroege afwijzing is het verleidelijk om minder intensief te trainen.”

Zonderlands trainer Knibbeler kan de kritiek van zijn collega wel begrijpen. Strikt genomen is hij het met Van Bokhoven eens. Maar hij zal zich niet tegen de selectieprocedure verzetten, om Zonderlands kansen niet te reduceren. „Wij zijn vooral blij dat er geen extra kwalificatiemoment is ingelast. Nu kunnen we ons in alle rust voorbereiden op het olympische kwalificatietoernooi.”

Begrijpelijk omdat Zonderland een traject moet bewandelen waarop hij niet had gerekend. De Europese rekkampioen had zich via een podiumplaats bij de WK in Tokio voor ‘Londen’ willen plaatsen. Maar dat ging door een onbenullige fout tijdens een vluchtelement aan rek niet door. Nu is Zondeland gedwongen via de meerkamp van een kwalificatietoernooi de Spelen te halen. En dat terwijl hij al vier jaar geen meerkamp meer heeft geturnd. Zonderland heeft zich, mede gedwongen door blessures, gespecialiseerd op rek. Volgens Knibbeler maakt hij grote vorderingen op de andere toestellen. Zonderland mikt op een score van 85.000 punten. Volgens zijn berekening moet dat toereikend zijn voor uitzending naar de Spelen.