Duitsland overklast Nederland in oefenduel en wint met 3-0

Özil (tweede van links) viert een doelpunt met zijn teamgenoot Hummels. Links Nigel de Jong. Foto AP / Michael Sohn

Duitsland heeft het Nederlands elftal vanavond in Berlijn met 3-0 klop gegeven. Müller, Klose en Özil waren in de vriendschappelijke wedstrijd de doelpuntenmakers voor Die Mannschaft.

Het is voor Oranje de derde wedstrijd op rij zonder overwinning. Eerder werd van Zweden verloren en gelijkgespeeld tegen Zwitserland.

Nederland kon geen moment laten zien op de FIFA-ranglijst een plaats boven Duitsland te staan. Al na twee minuten gaf Klose een eerste waarschuwing af, maar na een kwartier was het alsnog raak. Een voorzet van Klose bereike Müller, die aan de aandacht van Joris Mathijsen was ontsnapt.

Net nadat Dirk Kuyt een kans op de gelijkmaker had laten liggen, sloeg Duitsland voor een tweede keer toe. Deze keer was het Klose die een schitterende aanval afrondde. Oranje beet pas na rust wat meer van zich af, maar bleek zonder Robin van Persie en Arjen Robben de nodige creativiteit te missen om uitgespeelde kansen te creëren.

Duitsland loerde rustig op kansen en sloeg vooral bij balverlies van Nederland razendsnel toe. Klose liet een mogelijkheid op 3-0 nog liggen, maar Özil deed dat in de 66e minuut alsnog. Na een oogstrelende combinatie met Müller en Klose schoof de speler van Real Madrid de bal beheerst achter Maarten Stekelenburg. Oranje kon in de slotfase een grotere afstraffing voorkomen.