De Jager bezorgd over Nederlandse economie - AEX sluit lager

De Jager in mei dit jaar tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Minister van Financiën De Jager vindt de laatste cijfers over de Nederlandse economie, waaruit blijkt dat de economie in het derde kwartaal gekrompen is, “zorgelijk”. Dat zei hij vanmiddag tegen RTL Z. De AEX sloot aan het einde van de middag ruim een procent lager.

De Jager zei zich zorgen te maken om de Nederlandse economie, maar gaf ook aan dat de 0,3 procent krimp ten opzichte van het tweede kwartaal hem sterkt in de overtuiging dat het kabinet de juiste keuzes heeft gemaakt door ruim achttien miljard te bezuinigen. “Iedereen zal nu wel door hebben dat de bezuinigingen nodig waren”, aldus De Jager.

De minister herhaalde tegenover RTL Z dat het kabinet pas in het voorjaar gaat kijken of naar aanleiding van de krimp extra bezuinigingen nodig zijn. Als het begrotingstekort dan meer dan een procent hoger ligt dan de in het regeerakkoord afgesproken 2,7 procent, heeft het kabinet afgesproken naar aanvullende bezuinigingsmaatregelen te zoeken. De Jager zegt dat de regering daarbij “grote hervormingen” niet zal schuwen, maar sloot uit dat getornd zal worden aan de hypotheekrenteaftrek.

AEX sluit handelsdag af met verlies van ruim een procent

De AEX reageerde vanochtend negatief op de cijfers over de Nederlandse economie en noteerde aan het begin van de middag bijna twee procent lager, ook vanwege de sterk stijgende rentes op de staatsobligaties van Europese landen. In de loop van de dag herstelde de belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter zich iets en sloot de AEX om half zes 1,34 procent lager op 292,93 punten.