'De euro is een absurd concept'

Onderzoeksbureau Lombard Street uit Londen gaat voor de PVV onderzoeken wat het kost de euro te verlaten. Directeur Charles Dumas: „De Duitsers worden rijker zonder euro.”

Het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research gaat in opdracht van de PVV onderzoek doen naar de vraag of Nederland beter af is met een terugkeer naar de gulden. Daarnaast kijkt het bureau uit Londen naar de variant van een introductie van een aparte munt voor de Noord-Europese landen (de neuro). Dat maakte PVV-leider Geert Wilders gisteren bekend.

De uitkomst is goed te voorspellen. Lombard Street Research blinkt sinds de introductie van de euro in 1999 uit in scherp geformuleerde eurosceptische, macro-economische analyses. In een klein kantoor in The City zetelen de economen die vermogensbeheerders, banken en bedrijven adviseren. Volgens directeur Charles Dumas kan „de nieuwe Griekse regering beter direct uit de euro stappen” . En Italië is volgens hem „het slachtoffer van een gebrek aan concurrentie in Europa als gevolg van de euro. De economie is daar in tien jaar tijd met 1 procent gegroeid. Dat is een bedroevende 0,1 procent per jaar gemiddeld”, zegt hij door de telefoon vanuit New York.

„Wij hebben twee jaar geleden op een conferentie in Berlijn al uiteengezet waarom Duitsland beter uit de euro kan stappen. En toen ging het nog goed met de euro”, vervolgt hij. „In het boek The American Phoenix: And Why China and Europe Will Struggle After the Coming Slump, dat ik vorige maand met collega Diana Choyleva heb gepubliceerd, hebben we dat uitgewerkt.” Mogelijk is Wilders daarom bij hem uitgekomen, denkt hij.

Hoe bent u benaderd?

„Zij belden ons. Dat was een grote opluchting. Tot nu toe kregen wij uit politieke hoek nooit belangstelling voor onze analyses. Nu mogen we onderzoek doen voor een partij die een belangrijke steunpilaar is voor het Nederlandse kabinet.”

Maar u gaat een politiek zeer gevoelig onderzoek doen. Is dat niet lastig?

„Ik hoop juist dat het politiek gevoelig zal zijn. En dat we zo meer mensen van gedachten kunnen doen veranderen. Wij hebben altijd gezegd dat de euro een absurd concept is.”

Waarom kan Duitsland beter uit de euro stappen?

„De Duitse consument zal er blij mee zijn. Duitsland is gaan concurreren met Zuid-Europa en profiteerde van een lage koers van de euro. Dat was niet goed voor de Duitse productiviteit. Ze misten daardoor groei. Bovendien is het exportoverschot niet geïnvesteerd in het binnenland, maar in Amerikaanse rommelhypotheken en Griekse rommelobligaties. Dat geld ging niet naar de gewone Duitser, die zijn vertrouwen is kwijtgeraakt. Frau Schmidt is not happy.

„Als Duitsland de euro verlaat, groeit dat vertrouwen en neemt de consumptie toe. Met een eigen munt kunnen ze inflatie makkelijker in de hand houden. Want voor inflatie is Frau Schmidt ook panisch.

„Voor Nederland is het misschien zelfs nog makkelijker om uit de euro te stappen. Ik ben blij dat we dat nu voor het eerst voor een kleiner land kunnen onderzoeken.”