CPB-baas: afscheid euro kost gigantisch veel geld

De euro heeft de Nederlander niet zo heel veel opgeleverd. Maar afscheid van de euro en herintroductie van de gulden zal de Nederlander „gigantisch” veel kosten.

Dat zei Coen Teulings, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), gisteren tijdens de presentatie van Europa in crisis – een ‘publieksboek’ over de schuldencrisis en de toekomst van de eurozone.

In berekeningen van het CPB leverde de groei van de handel door de interne markt 1.500 tot 2.200 euro per inwoner op. Teulings: „Een maandsalaris.” De invoering van de euro leverde echter minder op. Teulings: „Het voordeel van de euro is circa een weeksalaris op een heel jaarinkomen.”

De PVV pleitte vorige week voor een onderzoek naar de herinvoering van de gulden. PVV-leider Geert Wilders wil weten of een vertrek uit de eurozone Nederland economisch sterker zal maken. Volgens Wilders zijn mensen door het kabinet banggemaakt dat „het licht uitgaat” als Nederland uit de euro stapt. Het Britse bureau Lombard Street Research voert het onderzoek uit. Als blijkt dat de gulden Nederland op termijn meer oplevert, wil de PVV een referendum over het loslaten van de euro.

Volgens Teulings zijn de kosten van het uiteenvallen van de muntunie en herinvoering van nationale munten heel hoog, al vallen die niet te kwantificeren. De introductie van een munt voor de noordelijke eurolanden zal tot een waardestijging leiden. Dat betekent dat het voor het Nederlandse bedrijfsleven moeilijker wordt om producten te exporteren. „En vergeet niet dat driekwart van de Nederlandse export wordt afgezet in Europa”, zegt Teulings. Hij benadrukte dat „een belangrijk deel” van de Nederlandse welvaart aan Europa is te danken, en het uiteenvallen van de muntunie zou de welvaart aantasten. Om de unie overeind te houden moeten meer bevoegdheden aan Europa worden overgedragen, aldus de CPB-directeur.