Britten vangen boeven met bier

De Engelse politie heeft een nieuwe manier gevonden om veroordeelde criminelen op te pakken. Afgelopen weekend werd bekend dat negentien boeven in de kraag zijn gevat met behulp van een kratje bier.

De politie van het graafschap Derbyshire had de criminelen een brief gestuurd op hun vermoedelijke woonadres. In de brief deed de politie zich voor als marketingbedrijf. De boeven werd meegedeeld dat een gratis krat bier op hen stond te wachten voor promotiedoeleinden. Negentien criminelen trapten erin en belden het nummer dat in de brief stond vermeld. Zonder dat zij het doorhadden, belden zij met agenten van het lokale politiebureau. Die spraken een datum af waarop het bier zou worden bezorgd. Maar in plaats van gratis alcohol kregen de criminelen handboeien om. In de plaatsen Chesterfield, Staveley, Alfreton, Ilkeston, Sheffield en Nottingham werden verdachten gearresteerd met behulp van de ‘biertruc’.

Volgens hoofdagent Graham McLaughlin gaat het om voortvluchtige rovers, inbrekers en zedendelinquenten. Sommigen waren al maanden spoorloos. „We hebben verschillende tactieken gebruikt om ze te vinden. Dit is een goedkope en snelle manier om ze op te sporen”, zegt hij in de Huffington Post.

Ideetje voor de Nederlandse politie? „Een interessante methode”, vindt woordvoerder Jelle Egas van de Raad van Korpschefs. „Maar ook wat omslachtig. Als wij in Nederland de verblijfplaats denken te weten van een voortvluchtige crimineel, lichten wij hem gewoon van z’n bed.” Egas ziet de methode dan ook niet overwaaien naar ons land. „Waarom iemand om de tuin leiden, als je er ook een arrestatieteam op af kunt sturen?”