Breivik ontkent schuld aan daad

Anders Breivik, de man die 77 mensen in Noorwegen doodde, heeft gisteren tijdens een eerste openbare zitting in de rechtbank erkend dat hij de dader is van de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op een sociaal-democratisch jeugdkamp op het eiland Utøya op 22 juli van dit jaar. Toch weigerde hij – evenals eerder achter gesloten deuren – schuld te bekennen.

Dit houdt verband met het feit dat de 32-jarige Noor weigert de autoriteit van de rechtbank te erkennen die hem berecht. „Ik ben een militaire commandant in de Noorse verzetsbeweging en de Orde van de Tempeliers in Noorwegen”, betoogde hij voor de rechter hem afkapte.

De zitting werd onder meer bijgewoond door overlevenden van het bloedbad en nabestaanden van slachtoffers. Het was ook voor het eerst dat zij de kans kregen zelf een blik te werpen op Breivik sinds diens arrestatie. Een verzoek van Breivik aan het eind van de zitting om het publiek te mogen toespreken werd door de rechter niet gehonoreerd.

„Ik vond dat hij er koud en onmenselijk uitzag”, zei Tim Visjker, een van de overlevenden voor de Noorse televisie. Een ander zei dat hij Breivik er slecht vond uitzien.

Breivik liet op 22 juli eerst een kunstmestbom afgaan buiten een regeringsgebouw in het centrum van Oslo, waarbij acht doden vielen alvorens naar Utøya te gaan, waar hij nog eens 69 mensen – merendeels jongeren – doodschoot.

De rechter besloot de hechtenis van Breivik opnieuw met twaalf weken te verlengen. Wel zal hij voortaan bezoekers en post mogen ontvangen. Ook mag hij gebruik maken van sommige media. Tot dusverre zat hij in een isoleercel, zonder toegang tot de media, bezoek of post.

Het eigenlijke proces moet op 16 april volgend jaar beginnen, als lopend psychiatrisch onderzoek uitwijst dat Breivik daartoe geestelijk in staat is. (Reuters, AP)