Beethoven met Afrikaans ritme

Het uur van de wolf: Beethoven in Congo (Kinshasa Symphony)Ned. 2, 23.00 - 00.00 uur

De Congolese rumba is in een halve eeuw uitgegroeid tot de populairste muziekstijl van zwart Afrika. Met klassieke muziek wordt Congo minder geassocieerd. Dat het er wel degelijk is, bewijst de hartverwarmende documentaire Kinshasa Symphony.

De film volgt een orkest in Kinshasa dat repeteert voor een groot openluchtconcert, waarbij het de Negende Symfonie van Beethoven, de Carmina Burana van Orff en werken van Dvorák en Verdi zal spelen. „Mensen weten niet dat er ook Afrikaanse ritmes zitten in Beethoven”, zegt een van de musici.

Geregeld valt de stroom uit, zodat de violist, kapper en elektricien Joseph Masunda Lutete in een paal moet klimmen om de elektriciteit te herstellen. Geld voor nieuwe instrumenten is er niet altijd, zodat de gebroken vioolsnaren worden vervangen door oude fietsremkabels.

De arme musici staan om zes uur op om hun kostje bij elkaar te scharrelen en komen oververmoeid en hongerig op de repetities, die vaak pas om middernacht beginnen.

Het orkest is vooral een excuus om te vertellen over het dagelijks leven van gewone Congolezen. Ontroerend is het verhaal van fluitist Nathalie, die haar ouders verloor in de oorlog. In Kinshasa probeert ze haar kind op te voeden, zonder man, zonder werk, zonder huis. Maar toch vindt ze tijd om te repeteren. Zo is Kinshasa Symphony een ode aan de inventiviteit en veerkracht van de Congolezen.

Toon Beemsterboer