Wim de Bie gastdocent satire bij universiteit Tilburg

Wim de Bie (R) met zijn collega Kees van Kooten. Foto NRC / Rien Zilvold

Wim de Bie wordt gasthoogleraar aan de universiteit van Tilburg. De cabaretier en schrijver gaat als docent van de Leonardoleerstoel colleges geven over satire. Dat maakte Tilburg University vandaag bekend.

Vanaf februari doet De Bie met een selectie van twintig masterstudenten onderzoek naar verschillende vormen van satire in de literatuur en de media. Van Vroege Satire (Don Quichot, Gullivers Reizen, Lof der Zotheid enz.) tot Hedendaagse Satire (op radio en tv, in de kranten en op internet). Ook wordt een ‘satirisch internetmagazine’ opgezet.

De aanstelling duurt tot eind mei en wordt afgesloten met een lezing. Voor de Leonardoleerstoel wordt elk jaar een nieuwe gastdocent aangesteld die op meerdere terreinen werkt. Hugo Brandt Corstius, Rutger Kopland, Jan Terlouw en Femke Halsema gingen De Bie voor.