Wil Delta eigenlijk nog wel inzetten op kernenergie?

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta geeft toe dat de bouw van een kerncentrale in gevaar komt. Het financiële risico is groot. Een kerncentrale bouwen is een ingewikkelde kwestie, met veel onzekerheden. Tot zover is er niet veel nieuws, maar Delta maakt haast. Omdat de bouw van een kerncentrale ook politiek een groot avontuur is, wil het bedrijf zeker weten dat alle formaliteiten kunnen worden afgewikkeld tijdens het bewind van dit kabinet. Daarom gaat het bedrijf snel door met alle stappen in het proces op weg naar een vergunning. Op 22 december vraagt het toestemming aan de aandeelhouders om alvast 100 miljoen euro te kunnen uitgeven aan alleen de vergunningprocedure. Zij moeten dus beslissen om wel of niet belastinggeld in een put te gooien waarvan de directeur van Delta zelf niet weet of die wel een bodem heeft.

Staatssteun is uit den boze. Ook de regering vindt dat kernenergie zichzelf moet kunnen redden. Nu bepleit Delta een extra belasting op CO2. Dit maakt kernenergie relatief goedkoper. Hiervoor zullen de handen in Den Haag niet gauw op elkaar gaan. Wil Delta dat misschien ook helemaal niet? Zoekt ze een manier om het atoomstrijdperk te verlaten met rechte rug en opgeheven hoofd? Die mogelijkheid is er nu: Stroom naar de Toekomst. Dit is een initiatief dat klanten zal werven voor Delta als ze afziet van de bouw van een nieuwe kerncentrale. Dan kan die 100 miljoen euro direct naar snel te realiseren en renderende schone energie.

Peer de Rijk

Directeur van WISE en een van de initiatiefnemers van ‘Stroom naar de Toekomst’

    • Peer de Rijk
    • Directeur van Wise