Verwarrend tijdperk van krakers, doemdenkers en yuppies

Historicus Jouke Turpijn, bekend van zijn boek uit 2007 over de parlementaire 19de-eeuwse geschiedenis, schreef een boek over de jaren tachtig. Het boek moet ‘een touwbrug [zijn] tussen twee kloven’. Welke twee kloven bedoelt Turpijn?

80’s dilemma: spreek deze woorden een beetje op z’n Engels uit en je hoort jezelf bijna ‘ethisch dilemma’ zeggen. De jaren tachtig werden beheerst door een ethisch dilemma – dit moet Jouke Turpijn hebben bedoeld met de titel van zijn boek over Nederland in dit decennium.

Maar welk ethisch dilemma wordt niet duidelijk. Dat komt mede doordat Turpijn niet precies weet wat een dilemma is. Vaak gebruikt hij het begrip dilemma voor doodgewone kwesties. Zo schrijft hij dat zijn boek ‘gaat over macht en het dilemma wie deze wanneer op welke manier moest hebben’.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 11 november 2011, pagina 6 - 7. U kunt de hele recensie hier lezen.