Verlegen Chinezen

Tegenlicht: Holland gets talentNed2, 21.00-22.00 uur

Wel even wat anders, een talentenjacht met mensen die zichzelf niet kunnen presenteren. In de Tegenlicht-documentaire Holland gets talent presenteren Chinese hoogopgeleiden zich aan de Nederlandse directeur van het Dutch Polymer Institute. „Ik ben Hefeng Zhang en ik wil me tijdens mijn postdoc bezighouden met zonnecellen”, zegt een onhandig knikkende jongen met wapperende handen. En een verlegen meisje in gebrekkig Engels: „Ik heb een notitieblokje waarin ik opschrijf wat ik vandaag ga doen.” Alsof ze nog op de lagere school zitten, terwijl het gaat om een een belangrijke functie.

Omdat Nederland kampt met een tekort aan hoogopgeleide onderzoekers in de technische en exacte vakken, wordt jong talent uit China gehaald. In Holland gets talent volgen we Rina en Rosalie van het bedrijfje International Top Talent, die dit Chinese toptalent voor bedrijven en universiteiten spot. We zien hoe de dames in Shanghai druk op zoek gaan naar kandidaten.

De cultuurverschillen zijn enorm. Hoe slim de kandidaten ook zijn, hun Engels blijft matig en hun kennis over Nederland blijkt beperkt. „Ik denk dat ik misschien heel eenzaam ga zijn”, zegt een meisje.

Rosan Hollak