Verdachte geweld langer in voorarrest

Mensen die worden verdacht van onder meer uitgaansgeweld of geweld tegen hulpverleners kunnen binnenkort langer worden vastgehouden. Het kabinet heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat dit mogelijk maakt.

Verdachten van geweld ‘in de publieke ruimte’ of tegen hulpverleners blijven in voorlopige hechtenis totdat er een snelrechtzitting is geweest. Nu moeten verdachten worden vrijgelaten voordat ze voor de rechter komen, tenzij een zogenoemde supersnelrechtzitting mogelijk is. Dergelijke zittingen worden binnen drie dagen gehouden. Met de nieuwe maatregel wil het kabinet de voorlopige hechtenis van verdachten met twee weken verlengen: de snelrechtzitting vindt plaats binnen zeventien dagen nadat een incident zich heeft voorgedaan.

Volgens premier Mark Rutte (VVD) past de maatregel in het streven Nederland „op orde” te krijgen. „Ik erger me persoonlijk gigantisch aan het geweld tegen hulpverleners. Dat gaan we met deze maatregel terugdringen”.

De nieuwe regels zouden moeten gelden voor verdachten van onder meer mishandeling of bedreiging van politieagenten, brandweerlieden, ambulancemedewerkers en andere hulpverleners, en voor verdachten van geweldsmisdrijven gepleegd tijdens evenementen, in winkels of tijdens het uitgaan. Het gaat om verdachten van relatief zware misdrijven, die naar verwachting een celstraf van enkele weken of maanden opgelegd krijgen.

Verdachten van zulke misdrijven moeten nu vaak worden vrijgelaten, omdat bewijs tegen hen niet rond is binnen de drie dagen dat een supersnelrechtzitting geoorloofd is. Het kabinet verwacht met de nieuwe wet tijd te winnen voor het verzamelen van bewijsmateriaal, waaronder het horen van getuigen. „Bovendien heeft het slachtoffer meer tijd een schadeclaim voor te bereiden”, aldus het kabinet.

Verdachten van een misdrijf of overtreding worden in Nederland nu al vaker in voorlopige hechtenis gehouden dan elders in Europa, blijkt uit een Europese inventarisatie uit 2009. Gevolg daarvan is dat het voorarrest van verdachten zelfs vaak langer duurt dan de celstraf die ze uiteindelijk krijgen opgelegd.