Van der Wiel fit voor beladen duel Oranje

International Gregory van der Wiel is fit voor het beladen oefenduel morgenavond tegen Duitsland. De Ajacied die vrijdag wegens liesklachten ontbrak in het oefenduel van Oranje tegen Zwitserland (0-0), trainde gisteren met de selectie in het ADO-stadion. Rafael van der Vaart (hamstring) en Robin van Persie (overbelast) haakten af voor het duel in Hamburg.

Bij Duitsland is de ervaren spits Miroslav Klose weer fit. Hij speelde vrijdag uit voorzorg niet in het oefenduel tegen Oekraïne (3-3).

Mark van Bommel treft morgenavond enkele ex-ploeggenoten uit zijn periode bij Bayern. „Vriendschappelijke wedstrijden bestaan niet, zeker niet tegen Duitsland”, zei de aanvoerder van Oranje gisteren na de training. „Het is een bijzonder duel waarbij veel emotie komt kijken. Ik kijk er naar uit.”

„Ik zal nog wat sms’jes sturen met de vraag of er nog deals zijn af te sluiten”, grapte Van Bommel. „Hoewel wedden op eigen wedstrijd volgens mij niet mag.”

De interland van morgen is ook beladen als de FIFA-ranglijst in ogenschouw wordt genomen. Nederland staat tweede achter Spanje, Duitsland derde. De buurlanden speelden in 2005 voor het laatst tegen elkaar. In Rotterdam werd het 2-2. De huidige Duitse bondscoach Joachim Löw was destijds nog assistent van de toenmalige Teamchef Jürgen Klinsmann.

Nederland keert voor het eerst sinds de halve finales van het gewonnen EK van 1988 terug naar de plek van het voormalige Volksparkstadion in Hamburg. Oranje versloeg gastland Duitsland destijds door een winnend doelpunt van Marco van Basten (2-1), wat mede door de verloren WK-finale in 1974 én oorlogssentiment tot een uitbarsting van vreugde in Nederland leidde.

Voor international Dirk Kuijt was het EK’88 een van de eerste keren dat hij naar voetbal keek. „Ik was acht jaar en zag de wedstrijd bewust”, zei de aanvaller tegen de website OnsOranje. „Het was een historische confrontatie. Daarna zijn er nog wel wat mooie wedstrijden geweest tussen de twee landen. Duitsers blijven altijd gaan en komen. Ik vind ze nu heel sterk. Ze behoren tot de wereldtop. Op het EK horen ze ook bij de favorieten.”